Reisebüro86 – Badlands.Data (Download Recensie)

coverReisebüro86 is een muziekproject van de Hongaarse beeldend kunstenaar en musicus Normal Gergely. Met Badlands.Data biedt dit reisbureau ons een enerverende trip aan naar een vreemde, exotische en zeer ongemakkelijk aandoende wereld. Het is ambient, het is noise en het doet ons soms geloven dat we in outer space zijn beland.
Dit is eerder een nachtmerrie dan een reis. Een reis die bij tijd en wijlen doet denken aan een film als Andrej Tarkovsky’s Stalker.

Een ruimtereis ook, omdat Reisebüro86 grossiert in vliedende klanken, regelmatig gebaseerd op zang. Soms al te melodieus en dan bijna mierzoet – in nr. II, op andere momenten echter fris tegendraads – in nr. III. Een hang naar mystiek en een zekere dramatiek lijkt Gergely daarbij niet vreemd. Wie zijn schilderijen ziet, herkent de overeenkomsten in zijn muziek.

10632685_542932359200708_4085863306708289574_n
Maar de man blijkt een veelzijdig talent. Zijn muzikale werk doet zeker niet onder voor zijn beeldende kunst en klinkt op sommige momenten indrukwekkend genoeg. Zo is ‘IV’ een bijna huiveringwekkend stuk waarin Gergely erin slaagt om zijn luisteraars mee te nemen op een al te spannende reis. Ik zou dit reisbureau niet aanbevelen. Dit is amper meer een vakantie te noemen. Heet het album daarom Badlands.Data? Dit klinkt in  ieder geval zeker als een ‘bad’ land.

In V – Bad driving – het enige nummer met een toevoeging achter het Romeinse cijfer – horen we een opname van een Engels sprekende stem met Indiaas accent, een draaiorgel en een serie onwezenlijke geluiden, samengevoegd tot een hallucinerend en beklemmend geheel. Nee, ook dit smaakt niet naar een relax vakantie. Ook ‘VIII’ dat bestaat uit een soort van geluidscollage van diverse ritmische ’tik’ geluiden heeft iets beklemmend en dan met name vanwege die pulserende drone die gaandeweg het nummer steeds dominanter en zeg maar gerust irritanter wordt.

Het album is te beluisteren en gratis te downloaden via Bandcamp: