Quibus – Save Some (EP Recensie)

Quibus - Save Some EP Artwork kleinDe eerste EP ‘Save Some’ van het kersverse Quibus is een feit. Achter Quibus gaat Martijn Holtslag schuil, die begon met zijn tienkoppige liveband Knarsetand, een formatie die drum’nbass en dubstep mengt met reggae, muziek van de Balkan en garagerock en de afgelopen jaren een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd in het live circuit. Maar zoals dat vaker gaat, Holtslag wilde ook wel eens wat anders. Minder heftig en enerverend. en zie daar, Quibus was geboren.

Nu waren wij reeds bekend met de kwibus, beter bekend als rare kwibus, maar niet met Quibus. Even googelen levert echter duidelijkheid. Quibus was een Romein. Het kan geen toeval zijn dat Holtslag deze naam heeft gekozen denken wij. Die Quibus was ook een dichter. En dan een dichter die het niet al te nauw nam met de in die tijd (eerste eeuw) geldende normen, nogal eens iemand tegen de schenen schopte en vooral erotische gedichten schreef. Er zijn 95 gedichten overgeleverd. De beste man leeft nog altijd voort als die rare kwibus.

Afijn, voor de muziek is het overigens niet van belang. Holtslag schrijft geen gedichten. Of beter gezegd, of hij gedichten schrijft weten we niet, hij verwerkt ze in ieder geval niet in zijn muziek. Dat is ook niet nodig, want de muziek voldoet zo ook. Veel pretenties heeft Quibus overigens niet bij die muziek. De band, die naast Holtslag, die de toetsen bespeelt, bestaat uit violiste en zangeres Anne Bakker, gitarist Francesco Taranto, bassist Reindert Kragt en drummer Stefan Franssen maakt het ons luisteraars zeker niet moeilijk. Het klinkt vooral enerverend, ritmisch en dansbaar.

Titelnummer ‘Save Some’ is met zijn gruizige ritme nog het meest ruig en uitstekend geschikt voor de late uurtjes van een feestje. ‘Groundlove’ is veel meer een lounge nummer met een zomers geluid waarop het heerlijk wegdromen is. Hetzelfde geldt voor ‘Breathe’ met zang van Anne Bakker, die op vernuftige wijze verweven wordt met de instrumentatie. Afsluiter ‘Can’t Let Go’ waarin we eveneens de zang van Bakker kunnen horen, zet ons dan weer aan het dansen. Terwijl Bakker alle kanten uit weerkaatsend ons laat weten ‘Can’t let go’. Dat hoeft ook niet.

Quibus heeft een lekkere zomerse EP afgeleverd. ‘Don’t let go’ zeggen we dan!

Beluister de EP via Bandcamp: