Driftmachine – Colliding Contours (LP Recensie)

coverDe Berlijners Andreas Gerth en Florian Zimmer vormen samen het elektronica duo Driftmachine. Met ‘Colliding Contours’ brachten zij onlangs, na ‘Nocturnes’ uit 2014, hun tweede album uit bij Umor Rex Records. Hun stijl kenmerkt zich door een mix van industrial, dub en jazz, waarbij vooral de originele, ingenieuze en zeer dwingende en meeslepende ritmische patronen opvallen.  

‘Radiations’ het eerste nummer van dit album, begint verkennend met een paar vibrerende klanken, doorsneden met een industrieel aandoend gitaargeluid. Verontrustend en spannend. En langzaam ontvouwt zich een slepend, verleidelijk ritme. In ‘Sans Soleil’ is het ritme nadrukkelijker aanwezig, maar ook hier klinkt het machinaal en ijzig. Beangstigend is hier het gebruik van lange duistere lijnen, klinkend als ronkende cirkelzagen. De titel van dit stuk is dan ook bijzonder goed gekozen. In deze duisternis dringt geen straaltje zonlicht door. In ‘Observant Sirens’ en ‘Ambler’ overheerst het ritme eveneens, nu in een deinende, dansbare vorm, maar van enige vrolijkheid is ook hier geen sprake, daar klinkt het allemaal té duister, té machinaal en té koud voor.

In ‘Gaukelwerk’ slaat het duo een ander pad in. Dit is een stemmig stuk met muziek klinkend als nevelflarden die komen en gaan en met een loom, slepend ritme. Een nummer om eindeloos te herhalen als een lange, lome trip. Die lange, spookachtige lijnen vinden we ook in ‘Lost Travelers’, alleen is hier het ritme nadrukkelijker aanwezig, een boeiend contrast vormend.

Eén van de hoogtepunten van het album is ‘Dogov Godov’. Vanwege het duistere en machinale ritme, maar vooral vanwege de boeiende compositie. Dit nummer heeft iets dwingends en verslavend in zijn vormgeving. ‘Nunc Stans’ is de perfecte afsluiter. Een relatief korte compositie bestaand uit lange trillende lijnen als een waardige apotheose.

Alles overziend is ‘Colliding Contours’ beslist een boeiend album geworden. Duister en machinaal klinkend, maar tegelijkertijd deinend ritmisch, meeslepend en alleszins attractief. Het beluisteren meer dan waard.

Beluister en koop het album via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.