Krishna – Ascend to Nothing (CD Recensie)

a1723570256_10Residenties, aangeboden door podia of festivals vormen vaak bijzondere momenten voor musici. Ze bieden de kans om voor wat langere tijd samen te spelen – regelmatig in nieuwe combinaties, nieuw materiaal te ontwikkelen en uit te proberen en soms om de basis te leggen voor een album. Krishna, het samenwerkingsverband van Drvg Cvltvre en Dead Neanderhals is hier een mooi voorbeeld van.

In juli 2015 kregen zij een uitnodiging van het Nijmeegse Valkhof Festival voor een residentie in Extrapool wat resulteerde in het debuutalbum ‘Ascend to Nothing’. Vincent Koreman, de man die schuil gaat achter het alias Drvg Cvltvre, Otto Kokke en René Aquarius, de beide leden van Dead Neanderthals hebben met dit album een stevig werkstuk afgeleverd bestaande uit één lang nummer van ruim 36 minuten.

De heren kiezen ervoor om de luisteraar direct volledig te overvallen en een fatsoenlijke fade-out aan het eind van het album zat er ook niet in. Het stuk stopt alsof de stekker eruit getrokken wordt. Leidend in die 36 minuten is een bijna irritante, veelal zeer nadrukkelijk aanwezige drone, die weliswaar gaandeweg van klankkleur verandert, afneemt dan wel aanzwelt, maar verder als een soort draad van Ariadne de spanningsboog van het stuk bepaalt. Daaromheen bouwt het drietal een duidelijk op techno gebaseerde ritmische structuur waarin we het signatuur van Drvg Cvltvre duidelijk herkennen. Een structuur die klinkt als een stuwende, kolkende lavastroom die ons als luisteraars meesleept richting het zwarte gat.

Techno dus, daar heeft het zeker veel van. Maar dan niet op de gladde, gepolijste manier die veel techno kenmerkt. In tegendeel deze muziek klinkt als een ruwe diamant, waar je je handen lelijk aan open kunt halen. Gelukkig maar, saai wordt het bij Krishna nooit, maar sterke zenuwen zijn wel aanbevolen. Als je die hebt, zijn die 36 minuten zo voorbij. Helaas.

Tot slot nog hulde voor het prachtige ontwerp van de Cd met het fraaie schilderij van James Zucco waarmee hij uitstekend de sfeer van de muziek weet weer te geven.

Beluister en koop het album via Bandcamp: