Quibus – Find You Live (EP Recensie)

a3274175691_10Afgelopen zomer zag de eerste proeve van bekwaamheid van Quibus het licht. De heerlijk dansbare en gemakkelijk in het gehoor liggende EP ‘Save Some’. Het leverde de band rond toetsenist Martijn Holtslag de eerste successen en optredens. Dat was niet alleen fijn voor de portemonnee, maar zeker ook voor het groepsgeluid. En men ontdekte tijdens deze concerten dat de muziek zich uitstekend leende voor live optredens. Sterker nog: het bleek een meerwaarde!

En zie het idee voor een vervolgalbum was geboren. ‘Find You’ heet deze en heeft dan ook heel toepasselijk de toevoeging ‘Live EP’ meegekregen. Op dit album twee nummers die ook al op ‘Save Some’ stonden, het titelnummer en ‘Breathe’ en twee nieuwe stukken: ‘Radio Kootwijk’ en ‘Find You’. Door twee ‘oude’ stukken opnieuw uit te brengen, wordt het mogelijk te vergelijken. Voegt het live uitbrengen van die tracks nu iets wezenlijks toe? Wat ons betreft wel. ‘Breathe’ met een gastrol van violiste en zangeres Anne Bakker klinkt live beslist pittiger en ook trombonist Isaac McCluskey, klinkt net iets scherper dan trompettist Mark Nieuwenhuis die de partij op ‘Save Some; vertolkt. De studio versie klinkt dan weliswaar weer wat gepolijster, maar eerlijk is eerlijk, Quibus kan deze wat meer losse aanpak prima gebruiken. De verandering bij ‘Save Some’ is nog veel groter. Dat is met name te wijten aan het feit dat we hier Anne Bakker in de vocale rol horen in plaats van Roel Vermeer alias GOSTO in de eerdere studioversie. Het geeft vanzelfsprekend het nummer een geheel ander karakter. Verder is de instrumentatie op deze live versie en dan met name de rol van gitarist Francesco Taranto nog net een slag feller.

Nieuw is ‘Find You’, tevens het titelnummer van deze EP. Een broeierig, stomend nummer, waarin de band, (naast leider Martijn Holtslag, bestaand uit de eerder genoemde Bakker, hier eveneens op zang, Taranto, drummer Stefan Franssen en bassist Reindert Kragt) na een vrij ingetogen intro het tempo flink opschroeft. En het is vooral Franssen die daar in dit nummer voor zorgt, met zijn stevige, ritmische drumspel en Bakker die eindeloos herhalend ‘Going to find You’ de lucht in slingert.

‘Radio Kootwijk’ heeft een wat ander karakter. Het ritme, wederom voortreffelijk vormgegeven door Franssen en Kragt, is hier slepend. Holtslag geeft met zijn diverse elektronische instrumenten verder kleur aan dit nummer en Taranto en Bakker zijn aanwezig met heerlijk bluesy gitaar- en vioolspel. Dit is een nummer om bij weg te dromen. Althans in het begin want gaandeweg loopt ook hier het tempo ongemerkt op.

Quibus, we gaan er nog veel van horen. En ja, graag live!

Beluister en koop het album via Bandcamp: