FAQ Festival – Dag 3

Willem Twee Concertzaal, ‘s-Hertogenbosch – 8 april 2017

temko-3-652x400
Temko

De derde dag van het FAQ Festival heeft de benaming ambient meegekregen. Als luisteraar weet je dan dat je de rustigere variant van elektronica krijgt die je hoogstwaarschijnlijk in hogere sferen gaat brengen. Strikt genomen voldoen overigens maar een paar van de zes geprogrammeerde acts op deze dag echt aan de benaming ambient, maar de woorden rustig en sfeervol dekken de lading in vrijwel alle gevallen.

Het uit Tilburg afkomstige SUM is de voortzetting van het legendarische Psychick Warriors Ov Gaia met andere middelen. Zij wisten reeds december vorig jaar te verrassen met hun set als onderdeel van de laatste Incubate editie. De beide heren zijn meesters in het zoeken naar nuances met hun reeks ondefinieerbare geluiden, veelal gebaseerd op veldopnames. Ze smeden de klanken aaneen tot een weerbarstig muzikaal collage. Het liefelijke dat nogal eens aan ambient kleeft, speelt bij dit duo op geen enkele wijze. De klanken vormen vaak eerder obstakels voor ‘lekker luisteren’. Het maakt het geheel wel zo spannend.

Wat Temko doet ligt dichter aan tegen wat we ambient noemen, maar de composities van Aart Strootman vinden uiteindelijk meer aansluiting bij de hedendaags gecomponeerde muziek dan bij de elektronica. Al is het nieuwe Temko wel meer die kant op geschoven. Temko kwam hier natuurlijk reeds eerder aan bod met als voorlopig hoogtepunt het stuk ‘Darkness Rises’ dat ook op Cd verscheen. Inmiddels is Temko een trio, Rogier Telderman maakt geen deel meer uit van de harde kern en het instrumentarium is voor het nieuwe stuk ‘The String Theory’ flink aangepast. Als hoofdbestanddeel staat er een door Strootman ontworpen instrument op het podium bestaand uit de langste snaar van de piano, zeg maar de bassnaar, bevestigd op een een lange plank, ondersteund door kammen van een basgitaar. Percussionist Ramon Lormans en Strootman zelf bespelen de snaar met een strijkstok, met van die stokjes met gummi balletjes en in het geval van Lormans door de snaar als percussie instrument te gebruiken. Bassist Fred Jacobsson heeft zich tot de analoge synthesizer gewend en verzorgt de donkere, mistige klanken. Met die lange snaar blijkt veel te kunnen. Bijzonder zijn de momenten waarop Strootman er met zijn strijkstok ijselijke klanken aan weet te ontlokken en Lormans er metalig klinkende ritmische patronen op weet te maken.

1471956_788983211127726_367179280_n-770x390
The Void *

Een ander hoogtepunt op deze derde dag is The Void* (spreek uit als : The Void Pointers). Dit trio, bestaande uit Roald Dillewijn, Eric Magnée and Tijs Ham creëert een aantrekkelijke combinatiie van experimentele elektronica, progrock, psychedelische rock en dance. Vorig jaar kwam hun debuut album uit, ‘Values’, waarop we reeds een indruk kregen van hun muziek waarin elektronisch voortgebrachte klanken op overtuigende wijze worden vermengd met die van de elektrische gitaar en de piano, vaak lyrisch, ritmisch en meeslepend. Ook live weet het trio te overtuigen met een meeslepend optreden. Pure ambient is het niet, daarvoor is The Void * te veelzijdig, maar goed is het wel. En daar gaat het tenslotte om.

Het FAQ Festival is ook dit jaar weer geslaagd, zoveel kunnen we wel zeggen. Ook dat begint inmiddels een traditie te worden.