Snowapple – Tracks (CD Recensie)

De drie zangeressen Laura Polence, Una Bergin en Laurien Schreuder die samen Snowapple vormen kwamen hier al eens eerder voorbij. Toen met hun album ‘Illusion’. Inmiddels ligt er echter al weer enige maanden een opvolger op het stapeltje ‘nog te bespreken’. Met elf nieuwe stukken die als gemeenschappelijk thema reizen hebben is ‘Tracks’ een waardige opvolger.

De dames hebben de afgelopen jaren zoveel tours gemaakt dat dat hun inspiratie werd, het reizen. Hun eigen reizen maar ook die van anderen, inclusief de vluchteling die een enkeltje boekt op weg naar een beter leven.

Gebleven is de aantrekkelijke mix van folk, country, Americana, aaneengesmeed tot fijne luisterliedjes, waarbij andermaal de vocale kwaliteiten van deze meiden in het oog springen. Maar ook met de muziekinstrumenten weten ze raad. Zo horen we Polence in het toepasselijke ‘Choo Choo Train’ in een aantrekkelijk pianomelodietje. Een bijzondere rol is er voor Alan ‘Gunga’ Purves, een meester op het slagwerk die met al zijn apparaatjes en speelgoed altijd garant staat voor bijzondere geluiden die de nummers net even dat beetje meer geven, bijvoorbeeld in de Chinese klanken van ‘π’. Een gouden vondst. Die ‘Choo Choo Train’ komt overigens ook weer terug in het aantrekkelijk deinende ‘Going Coo Coo on a Choo Choo Train’. Dat is zo’n nummer om keihard mee te zingen deze zomer op weg naar één of ander ver vakantieland.

Oefen hier alvast met de video van ‘Going Coo Coo on a Choo Choo Train’:

Bijzonder is ‘Isabelle’ waarin het trio een hommage brengt aan Isabelle Eberhardt. Deze dame, die in 1877 werd geboren uit Zwitsers / Russische ouders, was haar tijd ver vooruit. Zij reisde in haar eentje, onder een schuilnaam door het Midden Oosten en deed alles wat in die jaren voor vrouwen verboden was. Ze rookte hasjiesj, zoop als een ketter en was seksueel nogal vrijgevochten. Oud werd ze niet, wat overigens geenszins het gevolg was van haar vrijzinnige levensstijl, maar van domme pech. Als ze 27 is wordt ze in Algerije door een plotseling opkomende modderstroom met hut en al meegesleurd. Het hommage is kleurrijk. Snowapple mengt hier Zuid Amerikaanse invloeden met Arabische en verricht de nodige vocale capriolen. Met als hoogtepunt Schreuder die tegen het einde ineens in de opera-stand schiet, aangemoedigd door Purves’ percussieklanken.

In ‘Track 22’ komt wederom die ‘Choo Choo Train’ voorbij. Nu met de hilarische uitroep: “Why am I your girl, when all you do is play with your train.” Ach ja, die mannen. Maar u heeft hem intussen wel door, deze dames hebben gevoel voor humor. Het komt de muziek op ‘Tracks’ beslist ten goede. Nu alleen nog op reis. Met de ‘Choo Choo Train’ vanzelfsprekend.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.