Richard Pinhas – Reverse (CD Recensie)

Persoonlijke ellende, leuk is het nooit. Troost heb je dan nodig, waarvandaan dan ook. Zoeken sommigen het in drank en drugs, anderen vinden die troost, die verlichting in muziek.

Zo iemand is Richard Pinhas, bekend van zijn bijdrage aan de Franse space-rock pioniers Heldon en zijn samenwerkingen met Merzbow, Yoshida Tatsuya, Oren Ambarchi en Wolf Eyes sinds de jaren ’90. Begin dit jaar lanceerde hij bij Bureau B zijn nieuwe album ‘Reverse’ vol duistere elektronica en noise dat voldoet aan de hierboven genoemde beschrijving.

Het album had oorspronklijk ‘@ Last’ als titel. Het zou Pinhas laatste album moeten worden. Eén en ander hing samen met een serie tragedies die de man overkwam. Zijn beide ouders kwamen te overlijden, zijn relatie liep op de klippen, hij raakte zijn appartement kwijt en verhuisde naar Nantes. Dit album is een weerslag van die gebeurtenissen en had voor Pinhas een troostende en helende werking. Zelf zegt hij hierover: “It was a healing proces for me to make this album. To get rid of all the negativity that occupied my brain. But that is all behind me now.”

Pinhas weet, samen met Oren Ambarchi (eveneens gitaar en drones), Florian Tatar (basgitaar), Arthur Nancy (drums), William Winant (percussie), Masami Akita (analoge synthesizer) en zijn zoon Duncan Nelson-Pinhas (digitale synthesizer) het gevoel van desolaatheid en wanhoop prima te verklanken. In ‘Dronz 1 = > Ketter’ is de hoofdrol daarbij weggelegd voor de beukende slagen van Nancy, als markeringspunten in de eindeloos duistere drone die de overige musici met elkaar creëren. In ‘Drone 2 = > The End’ is het slagwerk wat beheerster, ritmischer en neemt de drone de vorm aan van een reeks muzikale nevelslierten. Gaandeweg neemt die nevel overigens steeds pregnantere vormen aan. ‘Dronz 3 = > Nefesh’ is nog steeds heftig, maar toch iets minder duister dan de eerste twee delen. Het lijkt alsof hier toch ook weer iets van hoop in doorklinkt. Het is gering, wat eveneens geldt voor het laatste stuk, ‘Dronz 4 = > V2’. Dat bestaat wederom uit een lange, louterende drone.

‘Reverse’ is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.