Big Sun – Big Sun (CD Recensie)

De musici die hun werk uitbrengen via het Belgische Home Records hebben met elkaar gemeen dat ze zich laten beïnvloeden door de volksmuziek van de diverse culturen die onze aardkloot rijk is. Dat geldt evengoed voor Big Sun dat zich op de snaren richt en duidelijk zijn inspiratie haalt uit de westerse folk. Benoît Casen, Boris Iori en Renaud Lhoest vormen het trio dat hier zijn gelijknamige debuutalbum presenteert.

Invloed komt ook van soldaat Louis Olivier die de hel van de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog trachtte te ontvluchten door het in elkaar knutselen van een vliegtuigje. Niet dat dit gegeven nu direct aan de muziek is af te lezen. Die muziek is gemaakt om in al zijn eenvoud heerlijk bij weg te dromen. Gitaren, een banjo, een lap steel, een viool en soms een mondharmonica, dat is het zo ongeveer wel. In ‘Les petites voix’ staat de lap steel voorop in de ingetogen melodie. ‘Sous la pluie’ zit wat complexer in elkaar. Hier zorgen de piano en de gitaar afwisselend voor het ritme terwijl de lap steel ook hier de melodie speelt, mooi ingetogen en tegelijkertijd harmonieus. ‘New York Waltz’ is een wals, maar dan wel een hele subtiele wals, terwijl ‘Liadane’, door het gebruik van de lap steel, in de blues is gedrenkt.

Maar het hoogtepunt is zonder meer ‘La rivière’ waarin het trio in ruim 7 minuten een prachtige spanningsboog weet te trekken van repeterende, bedwelmende klanken. Klanken die soms wel wat doen denken aan zo’n klassieke rijdans uit de Renaissance. Het ademt de sfeer van weleer. Bijzonder is ook ‘La marche’ waarvan de klank je aan zo’n speeldoosje doet denken.

Big Sun dus. Hun muziek is een authentiek kleinood en meer dan de moeite waard.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.