Jerboah – Bristly (EP Recensie)

Hokjesdenkers hebben het bijzonder zwaar bij Jerboah. De band, vernoemd naar een soort muis met bijzonder grote oren, creëert een bijzondere smeltkroes van klanken. Aanstichtster van dit verhaal ïs componiste en zangeres Brechtje van Dijk, een muiltalent dat zich op geen enkele manier wil laten vastpinnen. Ze is evengoed actief als componiste binnen de hedendaagse gecomponeerde muziek als liedjesschrijver en uitvoerder en doet niets liever dan de gevestigde structuren overhoop gooien.

Binnen Jerboah neemt ze die taak niet alleen op haar schouders. De band bevat om te beginnen, naast Van Dijk, uit drie blokfluitistes: Sarah Jeffery, Josephine Bode en Dodó Kis, die ook nog alle drie zingen. Verder vinden we Jornt Duyx op guitar en evenals als zanger en Marcos Bagianni op drums. Als zesde is er dan nog Mees Joachim die voor de beelden zorgt tijdens de shows en die we op hun eerste album, de EP ‘Bristly’, natuurlijk node moeten missen.

Vier nummers bevat die EP waarin een veelvoud aan muzikale werelden samenkomt. ‘Pathological’ begint met close-harmony zang, waarna de close-harmony echter weldra verstoort wordt met geluiden die hier helemaal niet in thuis horen. En het poppy karakter dat volgt wordt na twee minuten vakkundig om zeep geholpen door Duyx middels een scherpe gitaarsolo, ondersteund door Bagianni’s stevige slagwerk, die een wel heel vreemd contrast vormen met de drie dames op blokfluit. In ‘Guest House’ zet deze band ons weer op een ander verkeerd been. Hier overheerst de rock terwijl de praat-zang van Van Dijk weer zeer avant-gardistisch aandoet. En ook hier volgen die blokfluiten weer een prachtige verrassingsaanval uit. ‘Pheromones’ nestelt zich in je hoofd door de aantrekkelijke zang en de poppy melodie. Het is misschien nog wel het meest ‘normale’ nummer op deze plaat. Met ‘Adrienne’ doet de onduidelijkheid wederom haar intrede. Middels dat maffe blokfluit melodietje dat na ruim 2 minuten zijn intrede doet en de grote diversiteit aan muzikale stijlen.

De vier stukken hebben één ding gemeenschappelijk: het zijn nummers van Jerboah. Lees dwars, tegendraads, hoogst origineel en met veel plezier, passie en overtuiging gebracht. Het is meer dan voldoende. Jerboah heeft de smaak te pakken en komt begin volgend jaar met een volwaardig album en een uitgebreide tour. Houd dus vooral de website in de gaten.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.