Orphax – 2.20 / Orphax & Machinefabriek – Weerkaatsing

Orphax, oftewel Sietse van Erve, heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een factor van belang binnen de Nederlandse elektronische muziek. Niet alleen middels zijn label Moving Furniture Records dat al menige interessante release heeft uitgebracht, maar ook middels zijn eigen werk als musicus. Effectbejag is Van Erve daarbij vreemd. Zijn werk is veeleer te beschrijven als ingetogen, fragiel en sfeervol. Twee vrij recente uitgaves, beiden verschenen op zijn eigen label, laten horen wat we daar mee bedoelen.

Zo sober als de hoes eruitziet van ‘2.20’, zo sober is de muziek. Van Erve liet zich voor de muziek op dit album inspireren door ‘Vice Versa’ van Eliane Radigue en exploreert hier de verschillende gedaantes van drone muziek. Met behulp van het softwareprogramma AudioMulch componeerde hij twee stukken van elk precies twintig minuten die minimaal van elkaar verschillen en beiden bestaan uit een lange drone die zo subtiel van klankkleur verandert dat je het vrijwel niet door hebt. Het geeft een bedwelmend effect, deze muzikale mistbanken. Mistbanken overigens die je na elkaar kunt afspelen, maar ook tegelijkertijd, al dan niet synchroon. Het is allemaal mogelijk en het past wonderwel.

Op ‘Weerkaatsing’ werkt Van Erve voor het eerst samen met Rutger Zuydervelt, die we ook kennen onder zijn alias Machinefabriek. Die twee kennen elkaar natuurlijk al jaren, komen elkaar te pas en te onpas tegen tijdens concerten, horen elkaars muziek en ja, dan kan het natuurlijk niet uitblijven. Eindelijk, lijkt dan ook een terechte constatering. En wat doe je dan als producers uit waardering voor elkaars werk? Juist, je maakt een remix. Van Erve was dit reeds in 2007 van plan met ‘Stofstuk’ van Machinefabriek, met name door Zuydervelt’s eigen initiatief ‘Kruimeldief’ waarvoor hij andere producers vroeg om zijn stuk te bewerken. Maar het bleef bij een idee tot hij in 2016 eindelijk de daad bij het woord voegde en een remix maakte van dit ‘Stofstuk’. ‘Reflectie’ heet de bewerking. Zuydervelt op zijn beurt koos ‘Geluiden van de Eerste Dag’, een stuk dat op Orphax’ album ‘Tragedie van en Liedjesschrijver’ verscheen, voor het stuk ‘Spiegeling’. In beide gevallen is het boeiend om de bewerkingen te vergelijken met het origineel en te horen hoe de beide geluidskunstenaars op elkaars werk reflecteren en met veel respect voor het origineel een nieuw stuk weten te creëren.

En dan is er nog het titelstuk ‘Weerkaatsing’ dat ons tevens de logica van de hoes van het album duidelijk maakt. Als een potje tafeltennis ontvouwt zich het stuk waarin de twee musici een prachtige synthese bereiken middels het vermengen van hun authentieke eigen stijl.

Beide albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp:


Beluister hier ook de beide originele stukken die als basis golden voor de bewerkingen. ‘Stofstuk’ van Machinefabriek en ‘Geluiden van de Eerste Dag’ van Orphax:


Reacties zijn gesloten.