Brutter – Reveal and Rise (CD Recensie)

De Noorse broers Wallumrød, Christan en Fredrik werken samen onder de naam Brutter. In 2015 presenteerden zij hun titelloze debuut bij Hubro en nu ligt er ‘Reveal And Rise’. Beiden zijn bekend uit de jazzscene, Christian als pianist en Fredrik als drummer, maar op dit album is die jazz ver te zoeken. Beiden bedienen op dit album een scala aan drumcomputers, synthesizers en andere elektronica waarmee ze een serie nummers creëren die het ritme met elkaar gemeen hebben. Maar dan wel op een geheel andere manier dan we in de jazz gewend zijn.

Zo klinkt ‘Mi Tek No’ slepend op een doordringende manier. Het zou een blues kunnen zijn als het instrumentarium niet zo vreemd was. We horen noise, stevige ruis, iets dat ergens achter blijft hangen en tot slot een vreemd onbestemd geluid: wrijven over de trommel met een microfoon er pal op? En dan hebben we ‘Your House’ waarin de broers een fascinerende spanning creëren met hun technoklanken in slow motion. Eén noot vormt hier de basis, een noot die als een stuiterballetje door de ruimte danst. En dan nog één, maar zeer vervormd. En nog weer een andere. Een waar feest van vreemde ritmes.

In de persmap valt regelmatig de term anti-techno om deze muziek van Brutter te omschrijven en dat is zowaar nog zo’n slechte niet. Want dansen kun je met geen mogelijkheid op deze muziek, of het zou in slow motion moeten zijn, maar verder heeft het, zeker qua klank, relaties met techno. Maar dan overigens wel met die van het ruwere, ongepolijste soort, met soms een verontrustende ondertoon. Zoals bijvoorbeeld in ‘Hide and Sink’ met zijn schurende textuur. ‘Fallfinish’ klinkt zo mogelijk nog vreemder. Hoe moet je dit ritme noemen? Het ene moment lijk je met een stampende machine van doen te hebben, het andere moment met een ja-knikker in een olieveld.

Maar het blijft bijzonder dat twee gevestigde namen uit de jazzwereld zo’n album de wereld in durven sturen. Want zeker als u Christian Wallumrød fan bent u gewaarschuwd. Dit lijkt niet in de verste verten op zijn andere werk, maar boeiend is het zeker.

 

Beluister het album via Soundcloud:

Reacties zijn gesloten.