Tomorrow We Sail – The Shadows (CD Recensie)

Het uit Leeds, UK afkomstige sextet Tomorrow We Sail maakt sinds zijn start in 2010 tijdloze muziek. Dat bleek reeds uit het debuut bij Gizeh Records uit 2014, ‘For Those Who Caught The Sun In Flight’ en het blijkt uit de laatste aanwinst, ‘The Shadows’. Hun muziek is een kruising van folk en rock met een stevige ondergrond. En hoedt u, tijdloos betekent hier geenszins saai, in tegendeel dit is muziek die er toe doet.

Opener ‘Side by Side’ mag dan uiterst stemmig aanvangen, mooi die altviool die uit het niets opdoemt met een trillende melodie, dat blijft niet zo. Al snel doet hier de dynamiek zijn intrede middels stevige gitaarakkoorden en stevig slagwerk van Alistair Hay. Tussendoor klinkt de stem van Tim Hay, afgewisseld met stemmige samenzang van de overige bandleden. Die combinatie van sfeervolle, folkachtige momenten en stevige rock maakt dit nummer de moeite waard. In ‘Home Fiires’ is de sfeer stemmiger, met prachtige zang van Ella Blake, maar ook hier schuwt de band de dynamiek geenszins. Het geeft het nummer meer vaart dan je op eerste gezicht bij zo’n titel zou verwachten.

‘Winnifred’ is een innemende ballade, stevig rustend op pianospel en innemende, bijna verhalende zang. Fragiel is het begrip dat hier nog het beste de lading dekt. Fragiele kracht, want er mag op zich vrij weinig gebeuren in dit nummer, de band weet hier wel degelijk te boeien, sterker nog op een bepaalde manier te ontroeren. Komt het door die simpele pianomelodie? Door die onopgesmukte wijze van zingen? Het maakt niet uit, wat telt is dat het overkomt. Dat lukt de band met hele andere middelen ook met ‘The Ghost of John Maynard Keynes’. Tomorrow We Sail verwijst hier naar hun beroemde landgenoot, de econoom John Maynard Keynes, beroemd geworden naar aanleiding van zijn boek ‘General Theory of Employment, Interest and Money’. Keynes zou met zijn theorieën uitgroeien tot één van de belangrijkste economen uit de vorige eeuw. Zijn belangrijkste statement: de staat moet in economisch moeilijke tijden juist investeren en niet bezuinigen. Maar hoe het ook zij, Keynes’ geest maakt bij dit sextet onvermoede krachten los, het is verreweg het stevigste nummer op het album. En het verschil met ‘To Sleep’ dat erop volgt kan niet groter zijn. Engelenzang, sfeervolle klanken worden ons deel, voeren ons mee.

Afsluiten doen we met ‘The Golden Elevator’ waarin al het voorgaande samenkomt, de folk, de rock, de indrukwekkende samenzang, de sfeervolle arrangementen. Met ‘The Shadows’, zo kunnen we wel stellen, heeft Tomorrow We Sail een waardevol album afgeleverd.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.