Arovane / Porya Hatami – Organism_evolution (CD Recensie)

Arovane, het alias van de in Berlijn woonachtige Uwe Zahn en de uit Iran afkomstige Porya Hatami werkte eerder samen. In 2017 zag ‘Organism’ het licht. Die samenwerking smaakte blijkbaar naar meer want dit voorjaar verscheen bij Karlrecords het vervolg onder de titel ‘Organism_evolution’. En ook nu weten de twee in elektronische muziek gespecialiseerde kunstenaars ons weer te verrassen.

De foto op de hoes verbeeldt daarbij mooi wat we horen. Ogenschijnlijk lijkt de kluwen op de foto immers weinig structuur te hebben, kijk je beter dan blijkt die structuur er wel degelijk te zijn, alleen op een andere wijze dan we wellicht gewend zijn. Dit geldt evenzogoed voor de muziek van Arovane en Porya Hatami, een mooie mix van veldopnames, musique concrète en ambient. We worden dus uitgebreid getrakteerd op ruis, bliepjes, plopjes en andere vreemde geluiden. Structuur lijkt daarbij eveneens ver te zoeken, maar de twee geluidskunstenaars weten de geluiden op een zodanige manier bij elkaar te brengen dat datgene ontstaat wat we muziek plegen te noemen.

Het album bevat 23 vrij korte stukken die met elkaar die vreemde samenhang tussen geluiden gemeen hebben, vaak op interessante wijze voorzien van een ritme. In ‘homo_e’ bijvoorbeeld in de vorm van een pulserend geluid dat wel iets heeft van een hartslag. Op andere momenten is het minder duidelijk. In ‘creature_264’ zijn de geluiden niet echt thuis te brengen, zijn het sterk vervormde keelgeluiden? Daar heeft het in ieder geval wel wat van weg. Dit langzame stuk kent in ieder geval een aangename spanning dat eveneens geldt voor het aansluitende ‘cpix’ waarin we het hoge geluid horen dat je krijgt door een strijkstok langs een bekken te halen. Vreemde, ambientachtige geluiden ook in ‘mata_evolve’, waarin het duo tevens een mooie spanningsboog creëert, middels een loom ritme. Bijzonder zijn ook de tegen techno aanleunende klanken in ‘nucleotide’ en in ‘nucleotide_s, alleen het tempo wijkt hier af. Spookachtig klinken ‘creature_517’ , ‘creature_571’ en ‘creature_591’. Alsof we in de oersoep zijn beland.

Met ‘Organism_evolution’ maakten Arovane en Porya Hatami dus beslist een boeiend album vol wonderlijke klanken. Het te downloaden, maar ook te koop als dubbel Cd met het eerder verschenen ‘Organism’.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: