Mo van der Does – Motet / Marta Arpini – I Am A Gem / Lucas Santana 5tet – Ambivalence (CD / Stream Recensie)

Helaas kon het jaarlijkse concert rond de winnaars van The Records, een initiatief van Keep an Eye, dit jaar wederom niet doorgaan met publiek. In plaats daarvan werd een livestream gemaakt, die overigens nog steeds te zien is via YouTube. De winnaars van vorig jaar, Mo van der Does, Marta Arpini en het Lucas Santana 5tet, namen in het afgelopen jaar hun album op, waarvan de muziek klonk tijdens dit concert. Hier aandacht voor beiden. ‘Motet’ van Van der Does en ‘I Am A Gem’ van Arpini verschenen bij Dox Records, ‘Ambivalence’ van Figueiredo Santana kwam uit bij ZenneZ Records

Ik begin bij Motet. De jury was “erg onder de indruk van de sterke composities, de artistieke diepgang en gelaagdheid en zowel het samenspel als de solistische kwaliteiten”, een uitspraak die verwachtingen schept. Zes musici vroeg Van der Does voor zijn project, wat betekent dat we naast deze rietblazer  trompettist Alistair Payne, tenorsaxofonist en fluitist Matthias van den Brande, basklarinettiste Jessie Brevé, pianist Floris Kappeyne, bassist Tijs Klaassen en drummer Wouter Kühne horen. Vier blazers impliceert een geluid dat regelmatig aardig in de buurt komt van een bigband, dat maakt opener ‘Redemption’ direct al duidelijk. Maar het album bevat ook prachtige individuele bijdrages, bijvoorbeeld die van Van den Brande op tenorsax en van Payne in het ingetogen ‘Edward & Charles at the Diner’. Maar het meest opvallende aan dit album is inderdaad de hoge kwaliteit van de, over het algemeen vrij ingetogen en verhalende composities. ‘Mass for the Infidels’, maar zeker ook ‘Kappus’ Questions’ met prachtige bijdrages van Kappeyne en Klaassen, zijn daar mooie voorbeelden van. Dit is een album dat de gemiddelde jazz overstijgt. De laatste drie stukken op het album vormen het titelstuk ‘Motet’, het vormt een voortzetting van al het moois.

‘I Am A Gem’ van Marta Arpini is een volstrekt ander album, al was het maar omdat we hier met een vocaliste van doen hebben. Naast Arpinin horen we als vaste bezetting Adrian Moncada op piano, Massimo Imperatore op gitaar en banjo, Mauro Cottone op de contrabas en Giacomo Camilletti op drums en percussie, naast een behoorlijk aantal gastmusici. Mooie luisterliedjes schrijf Arpini, liedjes die zich bewegen in het grensgebied van jazz, folk en rock. Over haar project zei de jury: “Marta weet met haar project een mooie wereld te creëren op het podium, waar je als luisteraar wordt ingezogen”, een opmerking waar ik me wederom geheel in kan vinden. Mooi daarbij is ook hoe Arpini, die ook alle stukken componeerde, een integratie weet te bereiken tussen de zang en het instrumentale. met als hoogtepunt het driedelige ‘Frogs’, waarbij ze in het derde deel ook de musici tot een vocale bijdrage weet te verleiden. Verder valt dit driedelige stuk op door de nodige bijdrages van blazers en de frisse, rockgeoriënteerrde gitaarsolo in deel twee.

Lucas Figueiredo Santana realiseert met ‘Ambivalence’ zijn tweede album bij ZenneZ Records in vrij korte tijd, vorig jaar verscheen ‘Reflections’. Het kwintet bestaat naast Santana uit pianist Timothy Banchet, girarist Davor Stehlik, wederom bassist Tijs Klaassen en drummer Tim Hennekes. Figueiredo Santana verruilde in 2015 Brazilië voor Nederland en timmert sindsdien gestaat aan de weg. De muziek uit zijn vaderland is terug te horen op dit album, maar zonder dat dit Latinjazz wordt, want Figueiredo Santana’s stijl valt beter aan te duiden met de term postbop, het maakt dit album tot het meest uitgesproken jazzalbum van de drie die hier centraal staan. De jury betoonde zich “onder de indruk van het charisma van de bandleider en de positiviteit die hij uitstraalt” en dat vertaalt zich zondermeer in de muziek, waarin deze saxofonist en fluittist duidelijk de sturende factor is. En zoals het titelstuk ‘Ambivalence’ aantoont, hebben we hier tevens te maken met een eersteklas solist, met veel souplesse en een warme toon beweegt hij zich door het stuk. ‘Luíz’ verraadt duidelijk Figueiredo Santana’s afkomst en is één van de weinige Latin georiënteerde stukken. Wonderschoon klinkt ook de ballades ‘Regina’ en ‘Those Peacefull Nights’, waarin het romige geluid van deze blazer optimaal tot zijn recht komt.

De albums van Van der Does en Alpini zijn te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop, het album van Figueiredo Santana is te bestellen bij ZenneZ Records.

Bekijk hier de stream van het concert in het Bimhuis: