Temko (Concert Recensie)

Paradox, Tilburg – 11 november 2015

Temko-1-1Tovenaars zijn het, de jongens van Temko. Klanktovenaars die vanuit hun diverse achtergronden: hedendaags gecomponeerd, rock en jazz een volledig unieke eigen muzikale wereld creëren. Het is dat de term cross-over reeds bestaat anders zouden we die ter plekke uit moeten vinden. Of zoals Bartho van Straaten van Paradox het noemt: “Kamer Metal”Wiegt het ensemble je het ene moment, in de opener ‘Music in Morphing Parts’ nog bijna in slaap middels een sfeervolle drone, waarin het gemakkelijk verdwalen is en waarin de minimalistische melodie om stilte vraagt, op het andere moment wordt je in ‘Altered Logic’ wreed gewekt. De beukende staccato noten die pianist Rogier Telderman, gitarist Aart Strootman en bassist Fred Jacobsson hier produceren ondersteunen op krachtige wijze de melodie die slagwerker Ramon Lormans aan zijn marimba ontleent.

De musici maken het zichzelf niet gemakkelijk. Vanuit hun diverse muzikale achtergronden proberen zij om op harmonieuze wijze samen te werken, de ander volledig recht te doen en met elkaar tot een nieuwe muzikale taal te komen. De gemene deler is de liefde voor minimal music, met uitstapjes naar de jazz – die vooral op het conto van pianist Telderman komen en uitstapjes naar de progrock – waarbij de inspiratie wordt gehaald bij het Zweedse Meshuggah, een progrock metal band waar Strootman en Jacobsson fan van zijn. Temko speelt ‘Break those bones whose sinews gave it motion’ van deze band. Volledig gestript en vervolgens opnieuw in elkaar gezet klinkt het als een stuk hedendaags gecomponeerde kamermuziek. Hierbij, naast een eerdere opname van dit stuk in Paradox (waarin ook Erwin Muller meedoet op basklarinet) dan ook maar het origineel van Meshuggah – waarbij u gewaarschuwd bent: hier gaat het er bijzonder stevig aan toe!



Dit concert past in een reeks van gratis te bezoeken concerten in Paradox, de volgende zijn op 17 februari en 18 mei, waarin Temko nieuw materiaal uitprobeert. Dat dit met wisselend succes gebeurt is vanzelfsprekend. Niet ieder stuk is even sterk en ook de sterke stukken hebben duidelijk nog zwakke momenten. Maar niet getreurd, dat gaat zeker nog goed komen! Van ouder materiaal, dat wel reeds ‘af’ is, komt er verder volgend jaar een Cd uit, onder de titel: ‘Darkness Rises’. Maar daarover later meer.