Miguel Angel Tolosa – Ephimeral (CD Recensie)

De foto, gekozen bij ‘Ephimeral’, is een schot in de roos. Alles aan dit album van de Spaanse geluidsartiest en componist Miguel Angel Tolosa doet je denken aan een lawaaierige fabriek vol stampende, sissende, herrie makende machines. Een omgeving waar je niet hoort te komen zonder het vooraf nemen van veiligheidsmaatregelen. En dan nog geldt: betreden op eigen risico.

U bent dus gewaarschuwd. Hier geen aantrekkelijk ritmes, mooie melodieën en harmonieuze klanken. Maar herrie, oftewel noise, duistere, angstaanjagende noise. Maar als noise mooi kan zijn, is dit mooie noise. In ieder geval onderhoudende noise. Want Tolosa weet zonder meer te overtuigen met zijn kunsten en op geheel eigen wijze boeiende composities te componeren. Er komt geen instrument aan te pas, maar dat mag de pret niet drukken.

Het begint allemaal met ‘Rio de Cristal’. Een loodzware drone, alles doordringend. Probeer hier nog maar eens helder bij te denken. En als dat hier nog wel lukt, lukt het in ieder geval niet meer bij ‘Tropismos’.Tolosa vuurt hier letterlijk een spervuur aan klanken af. Of een compleet bataljon zo snel als mogelijk van zijn lading munitie af wil. Wat rustiger wordt het pas met ‘Sol de Plomo y Purpura’ wat gaandeweg zo waar iets fragiels krijgt in zijn ijle drone en langzaam vliedende klanken. Als de wind die door de lege fabriekshal waait en het stof laat dwarrelen.

Beluister hier ‘Sol de Plomo y Purpura’:

Die dromerige wereld slaat Tolosa in ‘Fragmentos de Ti’ echter volledig aan gruzelementen. Hier dreunt het complete machinepark ten gevolge van een ijzingwekkende aardbeving. En jij dreunt onverdroten mee. ‘Sol de Plomo y Purpura’ bleek slechts een adempauze in een duistere trip door de kerkhoven van de moderne beschaving. En ja, het kan nog erger. In ‘Musgo’ barst een soort van onweer los waardoor je de haren te berge reizen en ‘De un Pais de Hierro’ kan zo dienen als soundtrack voor een stevige horror film.

Zelden zo’n angstaanjagend, verpletterend album gehoord dan dit ‘Ephimeral’! Groots en van een verpletterende schoonheid.

‘Ephimeral’ is uitgebracht door het Noorse SOFA Music.