Ensemble Offspring – Songbirds (CD/Download Recensie)

Deze zomer vierde het Australische Offspring Ensemble, dat ik vorig jaar leerde kennen door hun deelname aan het Gaudeamus festival, het vijfentwintigjarig jubileum met een album gewijd aan Australische hedendaags gecomponeerde muziek, ‘Songbirds’ geheten. Negen componisten werkten aan dit album mee. Prachtig natuurlijk want zo krijgen we een mooi zicht op wat zich aan de andere kant van onze planeet in dit genre afspeelt.

Conform de titel, ‘Songbirds’ hebben alle stukken een link met de natuur en dan met name met vogels. Zo opent het ensemble met Fiona Loader en het speciaal voor Offspring geschreven ‘Lorikeet Corroboree’. Middels de combinatie fluit, klarinet en vibrafoon geeft Loader een stem aan de vogeltjes die ze iedere dag hoort. En in de twee stukken ‘Owen Springs Reserve’ en ‘Bitter Springs Creek’ van Hollis Taylor en Jon Rose horen we de Zwartkeelorgelvogel, of pied butcherbird, gecombineerd met wederom de vibrafoon, in een soort van vraag en antwoordspel. Tristan Coelho gebruikt voor ‘Daybreak’, voor fluit en live elektronica, eveneens opnames van echte vogels, maar integreert deze naadloos in de overige klanken. Vogels spelen ook een grote rol in ‘Notes from the Twittersphere’ van de inmiddels in Berlijn woonachtige Brett Dean. In dit stuk voor solo piccolo verklankt hij de vogelgeluiden in zijn achtertuin.

Foto: Bandcamp

Vogels staan ook centraal in Gerard Brophy’s ‘Beautiful Birds’ In de drie delen brengt hij achtereenvolgens, gespeeld door een trio van fluit, basklarinet en vibrafoon, een hommage aan de Lyrebirds (liervogels), de flamingo’s en de hummingbirds (kolibries). De bij ons zeer bekende Kate Moore is vertegenwoordigd met het bijna hallucinerende ‘Blackbird Song’, voor dezelfde bezetting als waar Brophy mee werkt. Een aantal componisten koos voor een wat bredere invalshoek dan vogels alleen. Zo laat Jane Stanley zich voor ‘Desert Rose’, één van de ‘Four Desert Flowers’, inspireren door de woestijnbloemen en staat Felicity Wilcox met ‘People of this Place’, een solostuk voor basklarinet, stil bij de Gadigal stam, een volk dat behoort tot de oorspronkelijke bevolking en dat zich veel meer één voelt met de natuur dan wij gewend zijn.  

Het album is te beluisteren via Spotify en te koop via de website van het ensemble:

Reacties zijn gesloten.