Luster / Hellvete – Split (10″ Recensie)

coverDrones en Vlaanderen is wat de twee nummers op deze split met elkaar verbindt. Allereerst is daar de kersverse zesmansformatie Luster die een aantrekkelijke combinatie van folk, noise en rock brengt, met een belangrijke rol voor de menselijk stem en op de andere kant horen we Glen Steenkiste, alias Hellvete met zijn onafscheidelijke harmonium in een langgerekte dromerige track

Veel is het niet zo’n split, rond de acht minuten per nummer. Kwantitatief stelt deze release dus niet zo veel voor. Gelukkig is de uitgave kwalitatief echter wel van een hoog niveau, wat dit toch tot een interessante uitgave maakt. Luster is daarbij de opvallende partij. Dit nieuwe collectief geeft met hun bewerking van ‘Are You going to leave Me?’ een mooi visitekaartje af. De ruggengraat van dit nummer wordt gevormd uit een monotoon ritme waar gitariste Annelies Monseré, bassist Steve Marreyt en drummer Lobke D’Hespeel zorg voor dragen. Opvallend is de sirenen zang van de eerder genoemde Monseré en van Yumi Verplancke die ons luisteraars in de vereiste dromerige sferen brengt. En zo zitten we dan heerlijk met de drone mee te deinen. Alsof het nooit overgaat. Dat doet het wel, maar dan is er altijd nog de repeat.

Of we zetten natuurlijk de andere kant op, ‘For Harmonium, part 2’ van Hellvete, het alias van Glen Steenkiste. Steenkiste heeft zich inmiddels reeds uitvoerig bewezen in de Vlaamse dronewereld. Solo als Hellvete maar ook in samenwerking met anderen in groepen als Sylvester Anfang II en Bow Aether Group. Zoals de titel reeds aangeeft horen we Steenkiste hier op het harmonium. Het drone instrument bij uitstek. De associatie met de Indiase muziek dient zich natuurlijk direct aan, we vinden het harmonium niet voor niets veel in die muziek. Maar simpel kopiëren doet Steenkiste niet. Hij weet er zeker nog iets aan toe te voegen, mede dankzij de hulp van de elektronica.
Eén en ander leidt bij Steenkiste tot een ingenieus klankweefsel dat oorschijnlijk redelijk monotoon klinkt. Luister je echter beter dan blijkt dat bedrog en is er juist sprake van een grote mate van schakering en nuancering.

Beluister de split via Bandcamp. Deze is zowel te koop als “10 als in de vorm van een download:

Reacties zijn gesloten.