Ziúr – U Feel Anything? (CD Recensie)

Ziúr geldt als één van de meest opvallende figuren in de Berlijnse clubwereld van dit moment. Een hele prestatie gezien het enorme aantal artiesten dat er in die stad rondloopt. Als vrouw heeft ze daarbij zeker nog een extra uitdaging. De wereld van de clubs is immers nog steeds een uitgesproken mannenwereld. Haar debuutalbum, het bij Planet Mu verschenen ‘U Feel Anything?’ maakt duidelijk waar ze haar status aan te danken heeft.

Opener ‘Human Life is not a Commodity’ doet overigens in niets denken aan de muziek die we kennen van de clubcultuur. Grillige, koud aandoende klanknevels worden doorsneden door samples van stemmen. Het titelstuk ‘U Feel Anything’ beantwoord met een spervuur aan ritmische roffels meer aan de verwachtingen maar heeft tegelijkertijd ook iets ongrijpbaars, iets wat ook geldt voor ‘Soaked’, ook hier treffen we een vreemd soort spanning aan. Op ‘Body of Light’ krijgt Ziúr ondersteuning van de Zwitsers – Tibetaanse Aïsha Devi, die we ook kennen onder de naam Kate Wax. Haar vocalen worden op een bijzondere wijze door de mix gehaald en vermengt met de elektronische klanken tot een surrealistisch geheel. Pas bij ‘Cipher’ krijg je het gevoel dat je een muziekstuk onder handen hebt dat daadwerkelijk in een club gedraaid kan worden. Wat overigens geenszins betekent dat hier standaard werk wordt geleverd.

Bijzonder zijn ‘Rituals of Passage’ en ‘Don’t Buy It’. Beiden hebben het dansbare in de kern, maar in beide gevallen en het heftigst in ‘Don’t Buy It’, wordt dat door Ziúr op alle mogelijke manieren uit elkaar getrokken. In ‘Laughing and Crying are the Same Thing’ vinden we weer een gastvocaliste, hier de Zweeds – Koerdische Zhala. Zhala’s oriëntaals georiënteerde wijze van zingen past prachtig bij Ziúr’s elektronica in dit ballade-achtige stuk. Met ‘Drawn’ en het daarbij horende slepende ritme keren we weer terug op de dansvloer. Een lijn die wordt doorgetrokken met de twee eenheid ‘Arise – Fractals’  met zijn hamerende ritmes, maar tevens duidelijk filmische kwaliteiten.

Middels haar titels laat Ziúr overigens zien over meer na te denken dan de structuur van een nummer. De titel van opener ‘Human Life is not a Commodity’ vormt een statement en ook het titelstuk ‘U Feel Anything?’ is natuurlijk allesbehalve een vrijblijvende vraag. Met de titel ‘Laughing and Crying are the Same Things’ bewijst ze iemand te zijn die doordenkt. Zelf legt ze het als volgt uit: “Putting a relation on what’s big and small and certainly meaningless behind our existence; how nothing is everything at the same time etc… it’s something that I try to explore again and again by putting myself into a thought process, rather than having everything already formulated.” En verderop: “I believe you can only tell that something is harsh when you have a soft side to compare it to. If everything is amazing then nothing is, right?” Right!

Het album is te beluisteren en te koop op Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.