Ghost Flute & Dice – Kropsbygning (CD Recensie)

Ghost Flute & Dice is het alias van de Deen Mikkel Almholt. ‘Kropsbygning’, aan de uitspraak wagen we ons maar niet, is de man zijn derde album en zijn eerste voor Attenuation Circuit. Almholt keert op dit album, overigens net als op zijn debuut ‘Music for Amplified Piano’, op boeiende wijze zijn piano binnenstebuiten.

Naar eigen zeggen kunnen we dit verwachten: “But this time Im playing odd time-meters, putting nuts and bolts inside the piano, playing the strings with a drumstick and combining all this with some glitchy, cut-up effects. The idea is to emphasize the mechanical and dissonant parts of the piano sound itself. ” Dat doet nogal chaotisch aan, maar beluister ‘Emdrup’ en u bent verkocht, werkelijk waar. Met behulp van zijn piano en de elektronische hulpmiddelen die Almholt ter beschikking heeft, creëert hij een zeer overtuigende, muzikale wereld. Eén ook die onverwacht lyrisch aandoet. En dan, alsof de stroom uitvalt, is het klaar en betreden we de wereld van ‘Keiser of Kina’, met dwarse aan dance ontleende ritmische structuren. De lyriek is ineens ver te zoeken.

Het gemak waarmee Almholt wisselt tussen diverse muzikale stijlen blijkt redelijk symptomatisch voor deze heer. En dus horen we in ‘Glasvind’ sterk repetitief pianospel boven een elektronische nevel en start ‘Wrong is here’ met een bijna symfonische, gedragen baspartij, doorsneden met klokkenspel, waarna het geheel in een vorm van chaos verandert, alsof alle klokken in de winkel tegelijk beginnen te rinkelen. Op ‘Standardlösinger’ trapt Almholt hem vervolgens flink op zijn staart en komen we in een furieuze cadans terecht. Bijzonder is ook de muzikale wereld die Almholt schetst in ‘Undersult’. We horen hier speels slagwerk en pianoklanken die meer doen denken aan een machine dan aan een traditionele piano, het geheel samengevoegd tot een steeds dominanter klinkend geheel met onheilspellende trekjes.

‘Kropbsygning is te koop als download, maar vanwege het prachtige artwork is de aanschaf van de fysieke Cd zonder meer de moeite waard.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.