Michel Banabila / Oene van Geel – Music for Viola en Electronics (CD Recensie)

a1014343211_10In 2013 werkten Michel Banabila en Oene van Geel samen in het Cloud Ensemble, waarmee zij een EP opnamen. Die samenwerking smaakte naar meer en nu ligt er ‘Music for Viola and Electronics’ met daarop vijf tracks die wellicht nog het beste zijn te betitelen als klankgedichten. Zoals het bij moderne poëzie vaak gaat om de klanken die de zinnen en woorden in zich bergen zo geldt dat hier eveneens.

Het gaat dus om uitbeelden, bijna zoals in een film. Een film die je voor je ogen voorbij ziet lopen als je de muziek hoort.  Wat verwacht je bij ‘Dondergod’?  Juist: onrustbarende, verstorende elektronica die Banabila voortbrengt op zijn splinternieuwe Doepfer A-100, een analoog modulair systeem, soms met een noise-achtig karakter. Aangevuld met de krassende altviool van Van Geel. Je nekharen gaan er recht van overeind staan.

De sfeer op ‘Echoes from Hadhramaut’ is natuurlijk van een heel andere orde. De Hadhramaut vallei ligt in Jemen met de legendarische stad Shibam, vermaard om zijn lemen flatgebouwen. Shibam_Wadi_Hadhramaut_YemenSprookjesachtig, zo klinkt dit nummer, met een lichte spanning.  Mede door de gastrol van bassist Bruno Ferro Xavier da Silva die het duistere, wat dit nummer nodig heeft, toevoegt. Onbestemde en ongerichte klanken zijn ons deel, tegen elkaar aanschurend.

Of luister naar de klanken in ‘Kingdom of Earth’ waar Van Geel naast zijn altviool ook de Strohviool , of trompetviool bespeelt, een viool met een hoorn in plaats van met een houten klankkast. Op een bescheiden, Arabisch aandoende beat, soleert Van Geel hier doeltreffend, ijl en sferisch.

Al met al heeft dit treffen tussen twee grootmeesters dus een mooi product opgeleverd.  Oene van Geel, de winnaar van The Boy Edgar Award in 2013 en verder bekend van zijn rol in strijkkwartet ZAPP4 en The Nordanians brengt zijn achtergrond in jazz en hedendaags klassiek mee en zijn liefde voor de betere rock en Michel Banabila is sinds 2000 bekend als componist en geluidskunstenaar toen hij doorbrak met het album VoizNoiz en timmert sindsdien gestaag aan de weg, met als hoogtepunten tot nu toe de uitreiking van de Edison Jazz Award in 2003 voor VoizNoiz 3 dat hij samen met Eric Vloeimans maakte en de nominatie voor een Gouden Kalf een jaar later.

Het album is te beluisteren en te bestellen via Bandcamp.