Piiptsjilling – Moarntiids / Molkedrippen / Bernehân (CD Recensie)

Piiptsjilling (spreek uit: peep-chilling) is een project van dichter Jan Kleefstra, gitaristen Romke Kleefstra en Mariska Baars en producer en geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt. Na de eerste albums in 2008 en 2010 volgden vorig jaar maar liefst drie nieuwe edities waarbij Bernehân als gratis download.

De dichter Jan Kleefstra is verantwoordelijk voor de Friese gedichten die het hart vormen van het werk. Prachtig voorgedragen met zijn warme, gevoelige stem. Als niet Fries versta je er natuurlijk helemaal niets van maar dat maakt niet uit. Het gaat om de sfeer die overgebracht wordt. De instrumentatie van de andere leden past hier perfect bij.
Belangrijk om op te merken is dat deze muziek altijd volledig geïmproviseerd is, wat in alle gevallen een grote mate van spontaniteit oplevert.

In de verstilde en soms enigszins dramatische muziek wordt enerzijds gewerkt met veldopnames, passend bij het Friese landschap: je hoort de golven, je hoort de vogels, maar je hoort ook geluiden die moeilijker te herkennen zijn. Anderzijds is er de klank van de gitaar, regelmatig vervormd door looping techniek, waardoor de desolate en dromerige sfeer goed wordt verklankt. Bijvoorbeeld in ‘Sketsboek fan de weakens’ op ‘Molkedrippen’ waarin de hoofdrol is weggelegd voor een duistere drone, op basis van de gitaar, die als een mist over het landschap ligt. De stem van Kleefstra dringt erdoor heen als de drone wat minder heftig wordt, geflankeerd door de stem van Baars. Een mysterieuze sfeer creërend. ‘Bernehân’ is eveneens een mooi voorbeeld van de werkwijze van dit collectief. Het nummer begint met industriële geluiden, grenzend aan noise, met daartussen door enige aanslagen van de gitaar. Langzaam ontstaat er een voorzichtige melodie op de gitaar in een aparte samenhang met de noise, monotoon en repetitief. En dan komt de stem van Kleeftstra er door, geflankeerd door een golvende drone. Het laatste deel van het nummer bestaat uit een regelmatig terugkerend signaal, als een alarmbel, steeds zwakker wordend, in combinatie met de industriële geluiden, een surrealistische sfeer oproepend.

Moarntiids is hier als CD verkrijgbaar, Molkedrippen eveneens als download maar ook nog op CD via Bandcamp. Bernehân is via Bandcamp gratis te downloaden.