Kreysing + Penschuck + Stadlemeier – Re-encypher (CD Recensie)

Als we praten over experimentele elektronica kunnen we niet om Attenuation Circuit heen. Dit in het Duitse Augsburg gevestigde label produceert het hele jaar door een constante stroom van interessante albums, vaak alleen te verkrijgen als download en soms ook als LP of Cd zoals dit ‘Re-encypher van Anja Kreysing, Dan Penschuck en label eigenaar Sascha Stadlmeier, die hier voor de verandering onder zijn eigen naam acteert, in plaats van onder zijn alias EMERGE.

Twee stukken telt het album, simpelweg ‘Re-encypher 1’ en 2 genaamd – iets dat overigens nergens op het hoestje vermeld staat. Het eerste stuk vangt aan met duistere, spannende klanken. Het is elektronica wat de toon zet, maar aangevuld met diverse soorten slagwerk, waar  Penschuck en Stadlmeier verantwoordelijk voor zijn. Slagwerk dat metalig klinkt, echoënd en voorzien van een onrustig element. Laat ik het anders verwoorden: je ziet een duistere buurt voor je, waar het vuilnis door de straat waait en ongure personen zich ophouden in donkere portieken. De wind giert, in de vorm van de accordeon van Kreysing. Na ruim tien minuten verdwijnt het slagwerk uit beeld en presenteert het trio ons een nevellandschap in een scala aan grijstinten. Echt op je gemak voel je je hier niet, je ziet geen hand voor ogen en je hebt geen idee wat er zo meteen ineens op kan doemen uit de mist. Dan steekt er weer een stevige bries op en vliegen de blikjes je om de oren.

‘Re-encypher 2’ gaat verder waar we met 1 gebleven waren. We horen weer allerlei bevreemdende geluiden, spullen die omvallen, wegrollen, verschoven worden, u kent het wel. Laat de verbeelding vooral de vrije loop, maar romantische vergezichten gaat u hier niet vinden, wel duistere, verlaten fabriekshallen. De zon is al een tijd achter de wolken, het is koud, nat en het waait! En daar in een donker hoekje zit iemand accordeon te spelen.

Maar genoeg gefantaseerd, want hier wordt natuurlijk gewoon prachtig muziek gemaakt. Knap hoe je middels klank zo op de verbeelding kunt inwerken? Er rest dan ook maar één conclusie na het beluisteren van dit kunstwerk: dit is voer voor een filmregisseur.

Beluister via Bandcamp het album. U kunt het hier ook downloaden of de Cd bestellen.

Reacties zijn gesloten.