Splendor Sonic Circus (Concert Recensie)

Theater Carré, Amsterdam – 23 september 2023

Tien jaar geleden had een groep van vijftig musici, allen gevestigd in Amsterdam, een gewaagd idee: “investeren in een plek waar alles mogelijk is, een muzikaal laboratorium waar kunstenaars elkaar en hun publiek ontmoeten en inspireren”. Het idee werd werkelijkheid en in september 2013 opende Splendor haar deuren voor musici en publiek in een voormalig badhuis aan de Nieuwe Uilenburgerstraat. De doelstelling, zo lezen we op de website, was en is “een culturele vrijplaats, waarin podiumkunstenaars onafhankelijk van overheid en politieke instanties kunnen maken waarvan zij vinden dat mensen dat moeten kunnen zien, voelen en horen.” Zich daarbij niet beperkend tot een bepaald genre of een bepaalde discipline. Nee, alles kan hier aan bod komen. Laagdrempelig hoort ook thuis in die visie, want als lid betaal je € 120,- voor een jaar, waarmee je zestig (!) concerten gratis kunt bezoeken en de rest met korting. Inflatie? Daar hebben ze bij Splendor nog niet van gehoord. Tien jaar dus inmiddels en dat was alle reden voor feest dit weekend, met als klap op de vuurpijl een concert in Theater Carré, simpelweg omdat hun eigen clubhuis veel te klein is voor alle fans tegelijk. Een goede gok, want het theater was afgeladen. En een feest was het!

(meer…)

Lees verderSplendor Sonic Circus (Concert Recensie)

Laurie Anderson & Sexmob – Let X=X (Concert Recensie)

Theater Carré (Holland Festival) – 8 juni 2023

Tijdens het Ravenna Festival op 7 juni. Foto’s Zani Casadio

Als je net zesenzeventig bent geworden, afgelopen maandag, mag je een concert brengen met de dingen die je in het verleden hebt gedaan, mag je terugkijken. En dus deed de avant-garde kunstenares Laurie Anderson dat, samen met de band Sexmob, afgelopen donderdag in een afgeladen Theater Carré, als onderdeel van het precies even oude Holland Festival. En dat is geen strafwerk, zoveel is wel zeker. Te meer niet daar Anderson allesbehalve zwelgt in nostalgie.

(meer…)

Lees verderLaurie Anderson & Sexmob – Let X=X (Concert Recensie)

Rewire Festival – Dag 3 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Den Haag – 9 april 2023

Pamela Z. Foto’s: Rewire

Op de derde dag van Rewire, editie 2023 zat er opvallend veel afwisseling in het door mij gekozen programma, variërend van overtuigende performances, Pamela Z en het Soundwalk Collective met Patti Smith; via de Pow Wow zanger Joe Rainey, bijgestaan door vier Nederlandse strijker; de bijzonder ingetogen klanken van gitarist Steve Gunn en pianist David Moore en de hypnotiserende combi van jazz en post-rock van Ghosted naar de energieke free-jazz van Zoh Amba.

(meer…)

Lees verderRewire Festival – Dag 3 (Concert Recensie)

Rewire Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Den Haag – 8 april 2023

The Paper Ensemble met vooraan Ale Hop. Foto: Rewire.

Een zo uitgebreid en grootschalig festival als Rewire vraagt continu om het maken van keuzes, zelfs als je  thuis vooraf reeds een programma uitstippelde. Zo had ik gisteren graag Oscar Peters gehoord op het orgel, maar vol is vol en besloot ik op het laatst Godspeed You! Black Emperor over te slaan, louter omdat ik het niet op kon brengen om twee uur te staan in een overvolle grote zaal van Paard. Maar niet getreurd, er viel genoeg ander moois te horen en vooral op deze dag ook te beleven.

(meer…)

Lees verderRewire Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Aron Raams – Lost in Bright Blindness (CD / Concert Recensie)

De Bussel (Liever in de KluiZ dan ThuiZ), Oosterhout – 19 oktober 2022

Aron Raams. Foto: onbekend

Aron Raams is al vijftien jaar verbonden aan het Oosterhoutse Liever in de KluiZ dan ThuiZ. Achter de schermen is hij de man die een grote bijdrage levert aan de programmering van de concerten. Afgelopen woensdag stond hij er zelf om zijn nieuwe, door PIAS Integral gedistribueerde Cd ‘Lost in Bright Blindness’ te presenteren. Een bijzonder concert met enkele mooie hoogtepunten, maar ook een aantal schrijnende dieptepunten. Raams is allesbehalve stijlvast en dat wringt hier behoorlijk.

(meer…)

Lees verderAron Raams – Lost in Bright Blindness (CD / Concert Recensie)

Yodok III – Live at Roadburn 2022 (Concert Recensie)

Paradox, Tilburg – 22 april 2022

Dirk Serries is dit jaar Artist in Residence op het Roadburn Festival in Tilburg, vier concerten in Paradox, zelf in te vullen. Donderdag speelde hij met Kristoffer Lo een duoset, een concert waar ik helaas niet bij kon zijn, gisteren was het podium voor Yodok III, vanavond is het de beurt aan zijn Tonus project en zondag is hij samen met zijn partner Martina Verhoeven te horen in haar kwintet. Maar nu eerst Yodok III en die meer dan gedenkwaardige set van gisterenavond.

(meer…)

Lees verderYodok III – Live at Roadburn 2022 (Concert Recensie)

Nick Cave – Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace (Film Recensie)

Aanstaande donderdag beleeft de concertfilm ‘Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace’ zijn Nederlandse première. Het soloconcert, dat deze zomer ook als stream werd aangeboden, nam Cave in juni van dit jaar op zonder publiek, toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown kwam, als reactie op de beperkingen en isolatie van de maanden ervoor. Een prachtig en intiem concert uitgebracht door Trafalgar Releasing.

(meer…)

Lees verderNick Cave – Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace (Film Recensie)

Haperende Mens Festival 2018 (Concert Recensie)

WORM, Rotterdam – 12 en 13 januari 2018

Skullflower – Foto’s Hans van der Linden

Het in Amsterdam gevestigde kunstinitiatief Haperende Mens bestaat sinds 2013 en gaat, aldus hun website “uit van de fragiliteit van het leven en stelt toeval, het onverwachte en ongecontroleerde centraal. Deze ‘haperingen’ genereren een stimulans om naar de vrijheid te grijpen en om grenzen te benaderen. Er wordt geen kunst met pasklare antwoorden geboden maar wel reacties die het subjectieve van het dagelijks bestaan blootleggen.” Waarvan akte. Bovenstaande uit zich in een breed scala aan activiteiten waaronder een vierdaags festival onder de naam ‘Spider, Spit and Broken Bells – Traces of the Sacred’. Twee dagen vonden plaats in het Amsterdamse OCCII, in december vorig jaar en twee dagen in het Rotterdamse WORM, afgelopen vrijdag en zaterdag.

(meer…)

Lees verderHaperende Mens Festival 2018 (Concert Recensie)

Iris Hond – Dear World (CD & Concert Recensie)

De Studio – Tilburg – 1 december 2017

Iris Hond is klassiek geschoold pianiste, ze slaagde summa cum laude aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag en kreeg reeds tijdens haar studie een platencontract bij het vermaarde Decca. Haar debuutalbum, kortweg ‘Iris’ geheten, verscheen daar in 2012. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Hond gaf haar droom van concertpianist op om haar eigen stukken te kunnen schrijven en uitvoeren. Op haar nieuwe album ‘Dear World’ is de muziek dan ook weliswaar doordrenkt van het klassiek metier, maar reikt zij verder dan op haar debuut.

(meer…)

Lees verderIris Hond – Dear World (CD & Concert Recensie)