Templo Diez – Starlight (CD Recensie)

Vijf jaar kostte het de Nederlandse band Templo Diez om hun zesde album, ‘Starlight’ te maken. Het resultaat is er naar: een boeiend en vooral persoonlijk album waarin Hans Custers, Leejon Verhaeg, Pascal Hallibert, Paolo Panza en Shireen van Dorp in tien gloedvolle nummers ons meenemen op een boeiende muzikale reis.

Inmiddels is ook de eerste single uit, het derde nummer op het album: ‘The Sound of Waves’. De zanger en gitarist Hallibert schreef het nummer voor zijn dochter en gaat “over het wonder van onschuld en de breekbare wijsheid die daarmee samengaat”. De video is gemaakt door Stift, een collectief jonge film- en videomakers uit Arnhem. Zij en Templo Diez voelen zich duidelijk bij elkaar thuis want Stift zegt in het persbericht over de samenwerking: “Templo Diez werkt eigenlijk hetzelfde als wij: hun muziek is filmisch en verhalend, een prachtige combinatie. De manier waarop de band in hun teksten tijd en reflectie gebruiken, inspireerde ons om deze videoclip te maken.”

Foto: Robert van Stuyvenberg

Maar dit is natuurlijk niet het enige boeiende nummer op dit rock album. Zo begint de opener ‘305 South’ met boeiend gitaarspel en in de verte een mondharmonica, de muziek van het Amerikaanse heartland in herinnering roepend. En Halibert klinkt in deze intense ballade zo mogelijk nog sterker dan in het hierboven genoemde ‘The Sound of Waves’. Dat de band inmiddels ook in de VS een live-reputatie heeft opgebouwd, met onder meer optredens op de popfestivals, onder meer SXSW en CMJ, hoeft dan ook geenszins te verbazen. Tempo Diez betoont zich niet alleen schatplichtig aan het land waar deze muziek ooit ontstond, de band weet er ook nog iets aan toe te voegen. Neem het prachtige instrumentale deel in het midden van ‘Night Wind’, grote klasse.

Twee dingen vind ik opvallend aan al die nummers, Ten eerste de grote mate van coherentie. Ieder stuk heeft een duidelijke structuur en zit bijzonder knap in elkaar. Er wordt zeer overtuigend en met passie gemusiceerd en Hallibert is, met zijn ietwat getormenteerd schorre stem, een prima zanger. Het tweede wat opvalt is dat hier prachtige verhalen worden verteld, die zowel qua muziek als qua zang je als luisteraar niet alleen weten te boeien, maar ook weten te raken. En met de juiste dosis melancholie en verstilling is dit het perfecte album voor deze toch wat sombere maanden, ideaal voor onder de kerstboom.

Beluister het album via Spotify:

En bekijk hier de video van ‘The Sound of Waves’: