Gintas K – Amnesia / Sound & Spaces (CD / Cassette Recensie)

Dit voorjaar besteedde ik hier aandacht aan het bij Esc.rec. verschenen ‘Variations in a​-​moll for a granular synthesis’ van Gintas K, ofwel de uit Litouwen afkomstige Gintas Kraptavičius. Inmiddels ligt er weer nieuw werk van deze musicus die zich specialiseerde in elektronische muziek. In eigen beheer verscheen de Cd ‘Amnesia’, terwijl Powdered Hearts Records de cassette ‘Sound & Spaces’ uitbracht.

‘Amnesia’, opgenomen in 2017, bestaat uit één lang stuk van drie kwartier, waarin Gintas K een bizar klanklandschap ontvouwt vol botsende interacties. Het is duidelijk dat de meester hier een groot aantal verschillende bronnen op zeer creatieve wijze door de mangel heeft gehaald. We horen flarden van melodieën en ritmes, stemmen, noise en synthesizer geluiden, maar dusdanig versneden dat iedere vorm van structuur volledig teniet is gedaan. Op ongeveer een kwart van het stuk lijkt er iets meer vorm te ontstaan, een vaag ritme en een vreemd melodisch kraakgeluid zetten hier letterlijk de toon. Het blijkt de opmaat tot een veelkleurig ritmische passage, met op de achtergrond een hoge pulserende noot, een ritme overigens dat langzaam maar zeker weer tot chaos uiteen valt. Bizarre klanken volgen, soms kunnen die zo als soundtrack bij een schietspelletje dienen, op andere momenten heeft de muziek veel weg van een soort van noise ambient. Wat echter blijft zijn de tegendraadse structuur, het toevallige element en de gelukkige vondsten.

Het uit zes naamloze delen bestaande ‘Sound & Spaces’ – alsmede een fragment met glasgerinkel tussen deel 1 en 2 en een ‘Prolonged’ aan het eind –  waar Gintas K dit jaar de opnames voor maakte, kent een al even creatieve, kleurrijke klankwereld.  Te midden van een eindeloze serie plopjes en bliepjes, vermengd met ongecompliceerde ruis en veldopnames, valt deel vijf nog het meest op vanwege de doordachte wijze waarop Gintas K het melodietje van een speeldoosje monteerde te midden van een noise stortbui. Het is één van de spaarzame momenten, de uitzondering die de regel bevestigt, van enige vorm structuur. Ook op deze cassette ontbreekt die verder nagenoeg. Van ritme is geen sprake, van melodie al helemaal niet. Integendeel, deze muziek – en velen zullen dit begrip voor deze composities zelfs in twijfel trekken – heeft nog het meest weg van een abstract schilderij waarin het toeval een allesbepalende rol speelt.

Beluister en koop de albums via Bandcamp: