Action Bronson – Only For Dolphis (CD Recensie)

Rap kwam hier nooit eerder aan bod. Tot voor kort dacht ik namelijk dat dit tot de weinige muziek behoort waar ik echt niet van hou. Maar ja, dat blijkt dus niet zo te zijn. En dus ruim ik hier graag ruimte in voor Action Bronson, het alias van de Amerikaanse rapper Airyn Arslani. Zijn nieuwe album, het bij Loma Vista Recordings verschenen ‘Only For Dolpins’ is namelijk zeker de moeite waard. 

Zijn eerste album, Dr. Lecter, stamt uit 2011 en sindsdien timmerde hij stevig aan de weg, tot 2017 en hij het vanwege zijn gezondheid rustiger aan moest doen, maar nu is er dan toch dit ‘Only Fot Dolphins. Will Lavin van NME vroeg Action Bronson onlangs naar de titel van het album: “Is that because it’s so complex that only dolphins can understand it?”. De rapper antwoorde bevestigend: “You got it. You knocked it out the park right there. That’s exactly why I named it that.” Nu klinkt dat wellicht wat overdreven maar feit is wel dat dit een nogal eclectisch album is geworden, zeker ook een belangrijke reden waarom ik het een goed album vind

Foto: Jamie-James Medina

Zo kent de opener ‘Capoeira’, dankzij de blazerselementen en die heerlijk smeuïge tenorsaxsolo, duidelijke invloeden vanuit de jazz en de soul. Iets dat we ook terugvinden in ‘Shredder. ‘Latin Grammys’, de naam zegt het al, haakt dan weer aan bij de Latin muziek, zeker gezien de blazersarrangementen, ‘Golden Eye’ bij de reggae en ‘Splash’ bij de softsoul van de jaren ’80. Maar het meest bijzondere nummer is waarschijnlijk Mongolia met onder andere een gastrol van collega rapper Meyhem Lauren. Bijzonder omdat Action Bronson hier op overtuigende wijze de muziek van Oost Azië vermengt met rap. Vermeldenswaard zijn verder nog de veldgeluiden die hij op diverse plekken, meestal aan het begin en het eind, in zijn muziek verwerkt. 

De teksten baseerde Aslani op zijn dagelijks leven dat steeds drukker lijkt te worden. Naast zijn werk als rapper, presenteert hij een kookprogramma en werkt hij aan een carrière als acteur. Dit en andere avonturen verwerkte hij in zijn teksten. En ja, aan seksuele avonturen is natuurlijk al evenmin gebrek. De teksten vind ik dan ook zeker niet het sterkste deel van het album. Alleen ‘<12H16N2’ steekt daar iets boven uit door de wat meer diepgravende teksten.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: