Nobuka – Camus-Hirst / Hezel-Witte (Download Recensie)

Het moet een traditie gaan worden dit initiatief van Michel van Collenburg, werkend onder het alias Nobuka. Voor de tweede keer brengt hij in eigen beheer een alternatieve digitale kerstsingle uit. En omdat ik vorig jaar van Collenburg nog niet kende, volgen hier nu zowel de edities 2019 als 2020. Eerder betoonde ik mij enthousiast over ‘You Looked Like an Angel, She Said’, het album dat hij maakte naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. Hoe pijnlijk ook, het smaakte naar meer.

Je moet de nodige fantasie hebben om deze stukken met kerst te kunnen associëren, maar juist dat maakt dit project de moeite waard. Echte kerstliedjes horen we immers in deze tijd meer dan ons lief is. Al valt het dit jaar, nu de winkels gesloten zijn, nog mee. Ook een lockdown heeft zo zijn voordelen.

Laten we beginnen met de twee stukken die Nobuka onlangs uitbracht: ‘Camus’ en ‘Hirst’. ‘Camus’ is sfeervolle ambient, nevels van klank, prima passend bij deze tijd van het jaar, waarin het pas rond 08:30 uur in de ochtend licht wordt en tegen 17:00 uur de duisternis al is ingevallen. Van dynamiek is vrijwel geen sprake, het kabbelt gestaag als de branding en de kleuren beperken zich tot tinten grijs (ik heb niet geteld of het er vijftig zijn). ‘Hirst’ klinkt een stuk minder gepolijst. Nobuka streeft hier bij de ordening van de elektronisch klanken duidelijk niet naar harmonie. Hier overheerst het avontuur.

Zoals gezegd bracht Nobuka de eerste kerstsingle uit in 2019, met daarop ‘Hezel’ en ‘Witte’. ‘Hezel’ is te kwalificeren als dark ambient. De klanknevels zijn hier duister, waan jezelf maar in een donker bos terwijl de avond valt. Het wordt nog een graadje erger als dat gruisspoor opduikt. Bij ‘Witte’ is het al niet veel anders. Maar dit is wel een heel bijzonder stuk. Nobuka mengt hier op creatieve wijze stemmen, industriële geluiden en zware klankwolken tot een imposant, maar ook vrij angstaanjagend geheel. Het is beslist tijd om weer naar binnen te gaan! Veilig bij de kerstboom.

Beide singles zijn te beluisteren via Bandcamp en daar te koop:

Reacties zijn gesloten.