Blossoms – In Isolation / Live From the Plaza Theatre, Stockport (CD Recensie)

De Britse band Blossoms hield de fans het afgelopen jaar bezig met het op regelmatige wijze uitbrengen van bewerkte versies van eigen nummers en een aantal opmerkelijke covers. Onlangs bracht de band ze bij elkaar op hun nieuwste bij EMI verschenen album, toepasselijk ‘In Isolation’ geheten. Overigens als één deel van een dubbelalbum: de tweede schijf bevat een registratie van een concert op 11 februari dit jaar, toen het nog net kon, vanuit het Paza Theatre in Stockport, net buiten Manchester.

Voor wie de band minder goed kennen. Blossom bestaat sinds 2013 en heeft zijn wortels in het hierboven genoemde Stockport. Alle vijf leden groeiden daar op, binnen een straal van een paar kilometer van elkaar. De bezetting uit 2013 is de bezetting van vandaag en bestaat uit zanger en gitarist Tom Ogden, bassist Charlie Salt, leadgitarist Josh Dewhurst, drummer Joe Donovan en toetsensist Myles Kellock. Verder zijn zowel Salt als Kellock actief als achtergrondzangers. Dit is dan ook onvervalste Britpop. Stevige muziek met andere woorden, maar altijd wel gericht op harmonie. De erfenis van The Beatles en navolgers is hier springlevend en dan niet alleen in de perfecte cover van ‘Paperback Writer’. Ogden is een prima zanger en zowel Salt als Kellock vallen hem iedere keer prachtig bij.

Een verzameling leuke liedjes, met naast ‘Paperback Writer’ covers als Frank Oceans ‘Lost’; ‘The Coral’s Dreaming Of You’, samen met James Skelly en een mooie versie van Tame Impala’s ‘The Less I Know The Better’ met Miles Kane. Verder staan er ook een aantal eigen nummers in nieuwe versies op dit album: ‘My Swimming Brain’, ‘There’s A Reason Why (I Never Returned Your Calls)’ en ‘If You Think This Is Real Life’. Zoals gezegd gaat het Blossoms primair om harmonie, dat is wat de nummers met elkaar gemeen hebben. En natuurlijk in dit geval dat ze allemaal thuis werden opgenomen, in isolatie. Zoals dat tegenwoordig gaat. 

En dan het concert in The Theatre Plaza. Ze speelden live het complete, dan net uitgekomen album ‘Foolish Loving Spaces’. De stijl is natuurlijk hetzelfde en toch is dit een compleet andere Cd. En dat zit toch voor een groot deel in de sfeer. Hier staan ze, in hun eigen theater, hun eigen stad, spelen om zo te zeggen een thuiswedstrijd, voor hun fans van het eerste uur. Hier brandt het magische vuur. En waar we op ‘In Isolation’ gewoon leuke liedjes horen, horen we hier elektrificerende uitvoeringen. En wat is Ogden een geweldige zanger, ook live! Kortom, een perfecte set uit een tijd toen de wereld nog overzichtelijk was.

Bekijk hier de opnames van ‘Paperback Writer’ en ‘There’s a Reason Why’: