Vision Eternel – For Farewell of Nostalgia (CD Recensie)

Achter Vision Eternel gaat de uit Quebec afkomstige Alexander Julien schuil. Voor Somewherecold Records maakte hij onlangs de EP ‘For Farewell of Nostalgia’ waarin hij via muziek het proces bloot legt van een  opkomende en al even snel uitdovende verliefdheid, eindigend met ‘Moments of Nostalgia’ dat zo mooi wordt weergegeven door de tekening in film noir stijl die de hoes van het album siert.

Julien begon zijn project in 2007, naar eigen zeggen: “a blend of ambient, space rock, shoegaze, post-rock, emo and melodrama” en altijd met verhalen die gaan over relaties, gebroken harten en de daarbij behorende emoties. Het past wel bij dit soort thema’s dat dit achtste album niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Julien begon de eerste demo’s al op te nemen in 2017, om vervolgens tussen april en oktober 2018 het album op te nemen, Maar hij was niet geheel tevreden over het resultaat, Wat je dan het beste kunt doen, is je werkstuk een tijdje wegleggen, Julien deed dat ook en besloot een jaar later om gewoon maar overnieuw te beginnen. Deze versie nam hij dan ook op eind 2019. 

Foto: website Alexander Julien

Julien is een verhalenverteller die zich, zoals hij hierboven ook zelf stelt, niet zo veel aantrekt van muzikale stijlen. In het eerste van de vier delen, ‘Moments of Rain’ combineert hij dan ook rock met ambient in een vrij duister en hallucinerend stuk. De draaikolk van de ontluikende verliefdheid. Je kunt dan niet zonder de ander, iets wat in onze maatschappij echter niet te voorkomen is, vandaar dat het tweede stuk is getiteld ‘Moments of Absence’. Het repetitieve van het eerste stuk handhaaft Julien, maar hier stijgt het zoetheidspeil wel tot bijna onbetamelijke hoogte, alhoewel, met zo’n thema kan dat natuurlijk ook moeilijk anders. In ‘Moments of Intimacy’ kabbelt de muziek aanvankelijk in vrij vage ritmische patronen, zonder duidelijke richting. Gaandeweg krijgt het echter meer gewicht en worden we een stuwende structuur gewaar, de lading van dit deel volledig dekkend. Deze klankwereld loopt even door in het vierde en laatste stuk ‘Moments of Nostalgia’. Of Julien nog niet echt kan geloven dat het voorbij is. Zo gaat dat. Maar dan slaat toch echt de nostalgie toe, zien we de man aan de waterkant staan, zonder echt te kijken, met zijn gedachten elders. 

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: