HOT | Het Orgel Trio & Brass – Reflections of Duke (CD Recensie)

In 2016 maakte Het Orgel Trio, afgekort HOT, ‘Bird and Beyond’, een hommage aan Charlie Parker, Vier jaar later, ietwat vertraagd, verscheen bij ZenneZ Records ‘Reflections of Duke’, wederom een hommage, nu aan Duke Ellington. Konden rietblazer Steven Kamperman, organist Berry van Berkum en bassist Dion Nijland het bij Parker nog af met z’n drieën, bij Ellington gaat dat natuurlijk niet. En dus werd versterking gevraagd bij trompettist Ruben Drenth en trombonist Joost Buis.

Ellington schreef het grootste deel van zijn repertoire voor bigband, een vorm die ver lijkt af te staan van een kwintet. Lijkt, want het resultaat mag er beslist zijn en die bigband missen we eigenlijk nergens en dat is knap, heel knap. En het is vooral de verdienste van Kamperman, die de arrangementen maakte en zo een nieuw licht werpt op Ellingtons kwaliteiten. Die arrangementen worden overigens aangevuld met een aantal eigen composities van Nijland en Van Berkum, waarbij beiden zich door de meester lieten inspireren. Opvallend is dat daarbij gebruik gemaakt werd van relatief oud materiaal, voor 1930 en van relatief laat materiaal, na 1965.

Foto: Het Orgel Trio

Bijzonder aan dit trio is natuurlijk de inzet van het kerkorgel, hier die van de Antonius van Paduakerk in Nijmegen, toch nog altijd een zeldzaamheid in de jazz. En dat levert spannende momenten op, bijvoorbeeld in de opener ‘Jubilee Stomp’ en in ‘Rockin’ In Rhythm’ maar ook in ‘Indiscribable’, een stuk van Van Berkum, gebaseerd op Ellongtons ‘The Majesty of God’ en in ‘Almighty Organ’ dat Dion Nijland maakte naar aanleiding van Ellingtons ‘Almighty God’ De Cd bevat ook een aantal prachtige ballades, bekende stukken als ‘Come Sunday’, ‘The Mooche’ en ‘Mood Indigo’. Typisch Ellington en toch, door die eigentijdse, frisse benadering van dit trio, ook weer heel nieuw.

Mooi dat HOT, smen met het onvolprezen All Ellington, waar Buis overigens eveneens deel van uit maakt, het Ellington vuurtje zo brandend houdt. Dit album toont weer eens aan dat diens muziek nog steeds meer dan de moeite van het beluisteren waard is en zeker als het zo fris en eigentijds wordt gebracht. Hopelijk kunnen we het snel weer eens live meemaken.

Krijg hier een eerste indruk van dit album:

Reacties zijn gesloten.