Naked Ears – S/t (CD Recensie)

Eén van mijn eerste recensies die ik in 2014 schreef voor Draai om je Oren was gewijd aan ‘Icebear’, het debuut album van de jazz-funk band Naked Ears, het vehicle van bassist Jasper de Beer. Het duurde tot vorig jaar voor het titelloze tweede album het licht zag. Eerst als download en uiteindelijk ook als Cd. Inmiddels is ook de bezetting grondig overhoop gegooid, nu gevormd door De Beer, trompettist Gijs Levelt, tenor saxofonist Remko Smid, gitarist Gil Lopez, toetsenist Patrick van Herrikhuyzen, drummer Richard Heijerman en percussionist Jasper Goedman. Verder horen we de vocalisten Paul van Musscher en Nyjolene Grey in een aantal nummers.

Je kunt zo’n album natuurlijk op duizend-en-één manieren openen, maar geen past zo goed als deze oproep: ‘Don’t Hide Your Funk’ en dat doen we dan ook maar niet. Een half zingende, half rappende Van Musscher en een band die staat als een huis: een opzwepende ritmiek, strakke blazerslijnen en wat er zoal bij deze muziekstijl komt kijken. En dan is het tijd voor de eerste solo, Levelt, die net zo goed raad blijkt te weten met klezmer – hij en De Beer kennen elkaar onder andere van de Amsterdam Klezmer Band – als met funk. ‘Branch Out’ kreeg daarnaast een flinke scheut rock, let hier vooral op de ritmesectie en overtuigt bovendien door een bijzonder swingende Grey. ‘Bloozin’ Nine’ vind ik vooral opvallen door de gierende gitaarsolo van Lopez en de percussiesolo van Goedman, de bijdrage van Van Musscher, wederom half rap en zang, vind ik hier minder geslaagd.  

En of deze muziek al niet strak genoeg klinkt, volgt nu de oproep ‘Get It Together’. Opvallende titel, wat dit is wellicht wel het minst strakke nummer, iets dat overigens niets over de kwaliteit zegt, alleen al die solo van Levelt maakt het tot een onvergetelijk stuk. ‘Wa’ Sabi’ waarop we wederom Grey horen, valt nog het beste te omschrijven als een stevige ballade, met een flinke scheut blues. Verder mooie blazerspatronen en een stomende ritmesectie. Een échte ballade, in een heerlijk traag tempo, is ‘Lost Without You’, met een bijzonder goed zingende Van Musscher en broeiende blazerspartijen. En dan is er de uitsmijter: het opwindende ‘The Glorious Return’. Dat moet op dit album slaan, Naked Ears is terug, en hoe!

Het album is te beluisteren en als download te koop via Bandcamp (Cd’s zijn te bestellen bij Naked Ears): 

Eén van mijn eerste recensies die ik in 2014 schreef voor Draai om je Oren was gewijd aan ‘Icebear’, het debuut album van de jazz-funk band Naked Ears, het vehicle van bassist Jasper de Beer. Het duurde tot vorig jaar voor het titelloze tweede album het licht zag. Eerst als download en uiteindelijk ook als Cd. Inmiddels is ook de bezetting grondig overhoop gegooid, nu gevormd door De Beer, trompettist Gijs Levelt, tenor saxofonist Remko Smid, gitarist Gil Lopez, toetsenist Patrick van Herrikhuyzen, drummer Richard Heijerman en percussionist Jasper Goedman. Verder horen we de vocalisten Paul van Musscher en Nyjolene Grey in een aantal nummers.

Je kunt zo’n album natuurlijk op duizend-en-één manieren openen, maar geen past zo goed als deze oproep: ‘Don’t Hide Your Funk’ en dat doen we dan ook maar niet. Een half zingende, half rapende Van Musscher en een band die staat als een huis: een opzwepende ritmiek, strakke blazerslijnen en wat er zoal bij deze muzikstijl komt kijken. En dan is het tijd voor de eerste solo, Levelt, die net zo goed raad blijkt te weten met klezmer – hij en De Beer kennen elkaar onder andere van de Amsterdam Klezmer Band – als met funk. ‘Brach Out’ kreeg daarnaast een flinke scheut rock, let hier vooral op de ritmesectie en overtuigt bovendien door een bijzonder swingende Grey. ‘Bloozin’ Nine’ vind ik vooal opvallen door de gierende gitaarsolo van Lopez en de percussiesolo van Goedman, de bijdrage van Van Musscher, wederom half rap en zang, vind ik hier minder geslaagd.  

En of deze muziek al niet strak genoeg klinkt, volgt nu de oproep ‘Get It Together’. Opvallende titel, wat dit is wellicht wel het minst strakke nummer, iets dat overigens niets over de kwaliteit zegt, alleen al die solo van Levelt maakt het tot een onvergetelijk stuk. ‘Wa’ Sabi’ waarop we wederom Grey horen, valt nog het beste te omschrijven als een stevige ballade, met een flinke scheut blues. Verder mooie blazerspatronen en een stomende ritmesectie. Een échte ballade, in een heerlijk traag tempo, is ‘Lost Without You’, met een bijzonder goed zingende Van Musscher en broeiende blazerspartijen. En dan is er de uitsmijter: het opwindende ‘The Glorious Return’. Dat moet op dit album slaan, Naked Ears is terug, en hoe!

Het album is te beluisteren en als download te koop via Bandcamp (Cd’s zijn te bestellen bij Naked Ears): 

Reacties zijn gesloten.