Bernard Foccroulle – E vidi quatro stelle (CD Recensie)

De Waalse componist Bernard Foccroulle kennen we vooral van zijn orgelmuziek en natuurlijk van de tijd dat hij directeur was van De Munt, de Brusselse opera. Voor ‘E vidi quatro stelle’, een compositieopdracht van het Ars Musica Festival, besloot hij tot uitbreiding. Naast het orgel horen we in dit stuk, dat door Outhere’s Figura Libra op Cd werd uitgebracht, het ensemble InAlto, onder leiding van Ouri Bronchti, alsmede de bariton Nikolay Borchev en de sopraan Alice Foccroulle.

Foccroule studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Luik bij Hubert Schoonbroodt en later bij Xavier Darasse, Bernard Lagacé en Gustav Leonhardt. Naast componist is Foccroule vooral uitvoerend musicus, in zowel de barokmuziek en dan met name die van Johann Sebastian Bach, als de hedendaagse muziek. Voor dit ‘E vide quatro stelle’, waarin we hem ontmoeten in zijn rol als componist, liet hij zich insprireren door ‘Purgatorio’, het middendeel van Dante’s ‘La Divina Commedia’. Het deel waarin Dante, vergezeld door Vigilius de hel verlaat en de berg beklimt naar het paradijs.

Foto: Pascal Victor/ArtComArt

Foccroulle koos voor het stuk een bijzondere orkestratie. We horen naast het orgel, een harp, een cornet, twee tenor trombones en één bas trombone. En die dienen zeker niet louter ter ondersteuning van de zang, in tegendeel, de componist zet hen in als een volwaardige derde stem. Dan zijn er de fantastisch zingende Borchev, in de rol van Dante en Foccroulle, verderop pas aansluitend, in de rol van Beatrice, beide met stemmen die perfect passen bij dit stuk. Opallend is de zeer lyrische, maar ook vrij ingetogen stijl die Foccroulle in dit stuk hanteert en die duidelijk sporen draagt van de barok- en de renaissancemuziek. De vrij zware en duistere klanken van de vier blazers en het orgel zetten daarbij perfect de sfeer neer tijdens deze tocht, terwijl de harp op mooie wijze de ontmoeting met Beatrice accentueert.

Jammer is wel dat de prachtig uitgevoerde Cd alleen de teksten in het Italiaans bevat, waardoor voor een ieder die het Italiaans niet machtig is, waartoe ook ik helaas behoor, het verhaal niet te volgen is. Ook de website biedt helaas geen oplossing, we moeten het dus doen met het synopsis. Het doet echter niets af aan dit prachige stuk dat het verdient meerdere malen beluisterd te worden.

Krijg hier een indruk van dit stuk: