Francisco Meirino – A New Instability (LP Recensie)

Francisco Meirino behoort, net als Claire Rousay die hier een paar dagen eerder voorbij kwam, tot het type kunstenaar dat componeren en uitvoeren met elkaar combineert. De uitvoerende kant van Meirino kwam hier eerder aan bod naar aanleiding van een album dat hij maakte met Bruno Duplant voor Moving Furniture Records: ‘Dedans / Dehors’. De meer componerende kant vinden we op het nieuwe ‘A New Instability’ dat uitkwam bij The Helen Scarsdale Agency.

De volgende uitspraak over Meirino in de persmap op zijn website biedt een boeiend vertrekpunt voor deze man zijn manier van werken: “His music explores the tension between programmable material and the potential for its failure, he is primarily interested in the idea of recording what is not supposed to be : gear failures, the death of PA systems, magnetic fields and electro-static noises and in how he can use them and hear them radically out of context.” Een boeiend statement dat haaks staat op hoe de meeste componisten werken: zo goed mogelijk voorschrijven wat gespeeld moet worden, met als gevolg dat twee uitvoeringen van eenzelfde stuk niet al te zeer van elkaar afwijken, iets waar Meirino nu net op uit is.

Meirino aan het werk. Foto: persmap website

Het zit dus ook in dit ‘A New Instability’, alleen die titel al, dat Meirino maakte tijdens een residentie bij het befaamde Ina-GRM in Parijs, in 1958 opgericht door één van de grondleggers van de elektro-akoestische muziek: Paul Schaeffer. Dit oorspronkelijk voor tweeëndertig kanalen gemaakte stuk werd voor deze LP teruggebracht naar stereo.  En dus presenteert Meirino ons in dit over de twee plaatkanten verdeelde stuk, een boeiende geluidswereld waarin structuur en chaos elkaar perfect in evenwicht houden. Prachtig vormgegeven lange sinustonen, maar ook ruis, noise, veldgeluiden en alle plopjes en bliebjes die bij dit soort muziek horen. Muziek kortom, waarin toeval een grote rol speelt. Tegen het einde van het eerste deel en in het tweede deel gebruikt Meirino opnames van een zogenaamde Kendo Dojo, een Japanse vechtsport met stokken (zie ook de hoes van de LP). En ook dat vormt weer een mooi voorbeeld van het iedere keer weer op zoek gaan naar ‘a new instability’.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.