Drive-By Truckers – The New OK (CD Recensie)

Het uit Athens, Georgia afkomstige Drive-By Truckers, één van de meer bekende ‘Southern Rock’ bands uit de VS, viert dit jaar zijn vijfentwintigjarig jubileum. Vorig jaar verschenen er twee nieuwe albums, waarvan één, het bij ATO Records verschenen ‘The New OK’ van te voren door de band niet gepland was, maar ja toeren werd niets en je moet dan toch wat, vandaar. Maar hij mag er zeker zijn dit album, vol politieke statements.

Dat begint al met het titelstuk, ‘The New OK’ dat Patterson Hood, de zanger en gitarist van de band, thuis schreef in Portland, Oregon tijdens de Black Lives Matter demonstraties die daar met geweld werden beantwoord:
“It’s 11:29 and the shit comes down
Shooting volleys from behind the fence
Smashing medics and the once free press
It gets bloody and it gets messy
Goons with guns coming out to play
It’s a battle for the very soul of the USA
It’s the new OK.”

Van links naar rechts: Brad Morgan, Patterson Hood, Matt Patton, Mike Cooley, Jay Gonzalez. Foto: Andy Tennille

En de muziek bestaat vanzelfsprekend uit stevige, zeer melodieus ritmische rock, iets dat bij zo’n tekst prima past. ‘Tough To Let Go’, dat er vlak achter komt, biedt even een rustpunt. Een krachtige ballade met mooi orgelspel van Jay Gonzalez. Duidelijk zuidelijke, blues georiënteerde klanken ook in ‘The Unraveling’, nu met zang van Matt Patton, in plaats van de hierboven genoemde Hood. Begrijpelijk, want in dit nogal onstuimige nummer past dit het best. Ook hier is de tekst overigens kritisch net als in het opzwepende  ‘The Perilous Night’ dat handelt over de opstanden in de VS, aangewakkerd door de toenmalige president:
“White House is glowing from the Red Square light
The gates at the border being slammed down tight
We’re moving into the perilous night, my friend.”

Het is de ideale combinatie: teksten die er toe doen en over het algemeen stevige rock, zonder kapsones. En zoals gezegd doen de ballades de rest. Het eerder genoemde ‘Tough to Let Go’, ‘Watching the Orange Clouds’, Sarah’s Flame’, een prachtige satire op Sarah Palin, de voormalige gouverneur van Alaska en in 2008 de running mate van John McCain en het prachtige ‘Sea Island Lonely’, dat middels zijn blazerslijnen een ode brengt aan de zwarte muziek uit de zuidelijke staten. Het toont weer eens de veelzijdigheid van deze band. Een dijk van een plaat dit ‘The New OK’.

Bekijk hier de officiële video van het titelnummer ‘The New OK’: