Fable Dust – The Man Who Came Out Of The Storm (LP Recensie)

fable dust album frontFable Dust is het alias van gitarist, componist en filmmaker Niels Duffhues, onder andere bekend van The Gathering, Enos, Blimey, The Flipside Paradox en Fire Shrine. Maar nu ligt er dus onder de naam Fable Dust een solodebuut. ‘The Man Who Came Out Of The Storm’ is een bijzonder album geworden voor mensen zonder haast. Fable Dust levert namelijk verstilde muziek, zonder enige vorm van effectbejag. Zijn gitaarspel is ingetogen en ragfijn, waarmee hij de ene pakkende, dromerige melodie lanceert na de andere, maar zoals gezegd: in een verstild en menigmaal melancholiek tempo.

Daarbij is de muziek ook nog eens zeer beeldend. Het is alsof Duffhues met zijn alias wil zeggen: “Fable Dust staat voor de verhalenverteller”. Zo weet hij in ‘In The Temple’ perfect de meditatieve sfeer van een tempel te vangen. De gitaaraanslagen, eenvoudig klinkende akkoorden, die lang resoneren klinken als een klokkenspel. Mooi is ook het geluid van de hand van Duffhues die over de hals van de gitaar glijdt op weg naar een volgende greep. In ‘Railway Station’ hoor je het meteen: daar komt de trein vanuit de verte aangereden, door een zinderend landschap. We horen stemmen, druk gepraat door het zinderende spel heen. Het is niet voor het eerst dat we horen dat Fable Dust veldopnames gebruikt, maar nergens past het zo goed als in dit nummer. Het verhoogt de sfeer van het reizen. Het zinderende spel gaat door en neemt ons als luisteraars mee, van station naar station, op een eindeloze reis door exotische oorden.

In ‘A Long Walk’ kiest Fable Dust voor een repeterende, minimalistische melodie die slechts langzaam verandert. Net zoals op een lange wandeling het landschap verandert, maar omdat wij slechts traag gaan, zien we de veranderingen niet direct. Pas na langere tijd realiseren we ons: “Hé, het is hier heel anders dan daarnet.”

De twee complementaire nummers: ‘The Man Who Came Out Of The Storm’ en ‘The Woman Who Came Out Of The Storm’ bezitten beide de dramatiek die hoort bij de titel. Het klinkt matig opgewekt maar ook dramatisch. Het is goed afgelopen, maar het was zwaar. Het zijn gedichten deze twee nummers. Eigenlijk net als de rest van dit album.

‘The Man Who Came Out Of The Storm’ is uitgebracht als LP en digitaal en te beluisteren en te bestellen via Bandcamp.