Byron Metcalf / Steve Roach / Rob Thomas – Monuments of Ecstasy (CD Recensie)

a2355943832_10

Het zijn inderdaad monumenten te noemen, de stukken die het driemanschap Byron Metcalf, Steve Roach en Rob Thomas samen hebben gemaakt. En die nu het album ‘Monuments of Ecstasy’ vormen. Stukken waarin de kwaliteiten van de heren elkaar optimaal aanvullen. Het dwingende, zeer ritmische slagwerk van Metcalf, de bezwerende geluidsgolven van Roach en het donkere, soms dreunende digderidoospel van Thomas gaan naadloos in elkaar over en creëren zo een enerverend, transcendent geluid. Een album ook dat perfect past binnen het ‘Projekt’ label.

De muziek is een kruising van ambient en tribal. Wat betekent dat er twee structuren over elkaar heen worden gelegd. Metcalf zorgt voor het ritmische slagwerk, vaak zeer extatisch en dansbaar, terwijl Roach zorg draagt voor de drone-achtige geluidsgolven. Thomas op didgeridoo draagt aan beide structuren bij: het ene moment onderbouwt hij de ritmische structuur, het andere moment levert hij een bijdrage aan de drone. En het is vooral die didgeridoo die regelmatig bijna onwezenlijk klinkt in zijn diep resonerende geluid. Soms heeft het zelfs wel iets onheilspellends, bijvoorbeeld in ‘Monuments of Trance’, zeker in combinatie met het heftige slagwerk van Roach. Ook het titelnummer ‘Monuments of Ecstacy’ is bijzonder. Het ritme ligt hier op een lager tempo, met een lome, wiegende cadans.

‘Primal Analog’ wijkt wat af van de rest van het werk omdat het slagwerk hier nagenoeg geen rol speelt en het ritme veeleer wordt voortgebracht door de elektronica. Het klinkt daardoor wat statisch en machinaal en mist het opzwepende dat de rest van het album kenmerkt.

Een aantal nummers van dit album is hier te beluisteren. Het complete album is te koop via Bandcamp.