Herb Deutsch – Encounters (CD Recensie)

De Amerikaanse componist Herb Deutsch heeft zich nooit veel aangetrokken van muzikale stijlen en de vermeende grenzen die daar tussen zouden bestaan. Op het bij Ravello Records verschenen ‘Encounters’ vinden we dan ook een serie stukken voor kleine bezetting die balanceren op de grens tussen jazz, populaire en klassieke muziek. Allen prachtig uitgevoerd door een keur aan musici.

Deutsch werd nog het meest bekend door zijn samenwerking met Bob Moog, de man die de eerste synthesizer ontwikkelde. Deutsch hoort daardoor, samen met Wendy Carlos, tot de eersten die werk voor de synthesizer schreef. Ook toen al was Deutsch actief binnen de jazz. ‘Measured in Miles’ waar de Cd mee opent is een mooi voorbeeld van deze cross-over. In dit stuk voor trompet en piano refereert Deutsch natuurlijk aan Miles Davis. En toch, het stuk is doortrokken van jazz, maar valt wel degelijk onder de klassieke muziek en Davis is nergens te bespeuren. Ook ‘A Piece for Denise’, gespeeld door het Ergon Ensemble heeft elementen van zowel jazz als klassiek.

Foto: Ravello Records

Andere stukken zijn veel uitgesprokener klassiek, ‘Woman in Darkness bijvoorbeeld’, voor sopraan en ensemble, al horen we ook hier de invloed van de populaire muziek terug, Deutsch’ muziek doet dan ook regelmatig  denken aan het werk van Leonard Bernstein. Iets soortgelijks gaat op voor ‘Memories in D’, voor kamerensemble en klarinet. In beiden horen we overigens The American Chamber Ensemble, met Deirdre Kingsbury, respectievelijk Naomi Drucker. Bijzonder zijn ook het eveneens door het Ergon Ensemble uitgevoerde ‘For Everett’ en dan met name vanwege de grote dynamische contrasten in het stuk en het prachtige stuk voor cello en piano, ‘Romantic Conversation’.

Wat mij verder opvalt aan deze stukken, die Deutsch allemaal schreef voor bekenden en vrienden, ter gelegenheid van een huwelijk, een geboorte, of gewoon omdat hij iemand graag mag, is dat ze zo helder en eenduidig zijn. Verwacht hier geen experimenten, maar gewoon tonale stukken, met heldere melodieën en een klare structuur, wortelend in die brede Amerikaanse traditie.

Het album is te beluisteren via Spotify:

Reacties zijn gesloten.