The Body – I Shall Die Here (CD Recensie)

Luisteren naar de nieuwe CD van The Body, I Shall Die Here is een zeer intense ervaring. De titel alleen al spreekt natuurlijk boekdelen. Dit is muziek die erin hakt.
Eerder trakteerde The Body ons reeds op Christs, Redeemers maar I Shall Die Here gaat in alle mogelijke opzichten een stap verder. En dat is zeker mede te wijten aan de samenwerking met Bobby Krlic, alias The Haxan Cloak.

The-BodyVoor diegenen die beiden niet kennen. The Body is een duo: Chip King speelt gitaar en praat, gilt, krijst alsof de dood hem op de hielen zit en Lee Bruford drumt. En dan The Haxan Cloak. Die produceert inktzwarte, door merg en been trillende elektrodrones. En het moet gezegd worden: de combinatie doet wonderen. Dit overstijgt de doorsnee doom metal volledig en de doorsnee elektronica act eveneens. Het snijdt door merg en been.


Neem nu een nummer als Darkness Surrounds Us, de laatste track van het album. Na een stem een sferische grondtoon met een knarsende gitaar. Het beeld is dat van een laaghangende mist boven een moeras. En dan het duet tussen de overstuurde gitaar en de beukende drums. Het beukt en beukt, steeds intenser en slopender.

Dit is een zeer indrukwekkende, overdonderende, verpletterende en onrustbarende CD geworden. Vrolijk wordt je er niet van, maar dat geldt wel voor meer dingen in het leven. Dit is muziek die ergens over gaat en een absoluut realistisch, of zo u wilt pessimistisch, wereldbeeld overdraagt.

Zelf ervaren? Luister en huiver!