Jean D.L. & Otto Lindholm – Apophenia / Dirk Serries & Benedict Taylor – Live Offerings 2019 (Cassette / Download Recensie)

Tot slot van onze in duoverband werkende gitaristen zetten we twee Belgische gitaristen in het zonnetje. Jean D.L., oftewel Jean De Lacoste nam ‘Apophenia’ op met bassist Otto Lindholm voor Midira Records en Dirk Serries bracht, onder de naam ‘Live Offerings 2019’, opnames uit van een tour met altviolist Benedict Taylor. Ze verschenen als download bij Confront Recordings. Twee gitaristen en beiden afkomstig uit België, daar houdt de vergelijking dan ook zo ongeveer mee op, althans voor wat betreft deze twee albums.

De stijl waarin Jean D.L. werkt op dit ‘Apophenia’ kennen we. Het is die van het werken met lange, zware, enigszins duistere drones, zoals we dat ook zagen bij het gisteren aan bod gekomen album van Norman Westberg en Jacek Mazurkiewicz. Het grootste verschil zit hem erin dat het uit zeven delen bestaande ‘Apophenia’ nog veel meer een hechte eenheid is. En dat is op zich best bijzonder, want de De Lacoste en Lindholm werkten niet eerder samen. Kort voor de sessies ontmoetten ze elkaar tijdens een labelnight van Gizeh Records en van het één kwam het ander, met dit boeiende en zeer spannende album als resultaat.

Het is het type muziek waar ook Serries vertrouwd mee is en wat hij nog steeds zo nu en dan maakt, bijvoorbeeld met Yodok III. Maar meer en meer beweegt Serries zich in de richting van de vrije improvisatie, een style die ook centraal staat in de drie lange stukken waar ‘Live Offerings 2019’ uit bestaat, opgenomen op 6, 7 en 9 juni 2019, in Rotterdam, Amersfoort en Geraardsbergen, tijdens een tournee met altviolist Benedict Taylor, alles bij elkaar gaat het om ruim anderhalf uur vrije improvisatie. Soms vallen de klanken samen in iets wat dicht bij harmonie komt, maar veel vaker schuurt en krast het en tasten de twee elkaar af, op zoek naar een vorm van ordening. En beluister deze sets en dan met name die in het Rotterdamse Koffie & Ambacht en die bij Guy Peters thuis in Geraardsbergen en duidelijk wordt dat het er daarbij soms spannend aan toe gaat. Wat helpt is dat ze elkaar de afgelopen jaren al vaker troffen, iets dat je merkt aan de wijze waarop, vanuit wederzijds respect voor ieders kunnen, die ruwe klanken elkaar kruisen en elkaar aanvullen. Een mooi moment ook halverwege de set in ‘De Werkplaats’, Amersfoort. Uiterst subtiele klanken verworden hier tot een bijzondere geluidssculptuur.

Live Offerings 2019 is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.