Ivo Gleeman – Wander About (CD Recensie)

Wander about packshot lr“Traveling is a way to feel free my dear, can you feel that too.
Always be free, always be free.”

Deze zin uit ‘Show Me’ zou het motto kunnen zijn van het debuutalbum van Ivo Gleeman, ‘Wander About’. Gleeman, de naam komt van de troubadour uit ‘Eye Of The World’, deel één van ‘The Wheel Of Time’, de fantasy-reeks van Robert Jordan is juist dat: een troubadour, een reizende liedjeszanger, een passant.

Zijn nummers zijn aards, vol melancholie en wortelen diep in de oude volksmuziek van het Noord-westelijk halfrond. Met alleen een gitaar en zijn footdrums vertelt hij zijn verhalen. Verhalen die vaak samenhangen met het reizen, onderweg zijn en alles wat daarbij hoort, zoals in ‘Moving On’:
“I am off the land
Where the wind blows my name
Softly glide past the fields
Where the crows get lost in the night
Take this road, next to the train
Where my thoughts pour like rain”.
Gleeman zingt zijn tekst hier op een rustige, gestage cadans, als een boemeltreintje. Dat geldt zeker niet voor alle nummers. De single ‘One For The Road’ valt juist op door zijn vrolijke uptempo beat. Het arrangement en de tekst met het mooie refrein ‘There’s one for the road / There’s two to get back / I need to get back home again’ past prima bij de Ierse pubs waar Gleeman, in binnen en buitenland regelmatig optreedt.

Bekijk hier de videoclip van ‘One For The Road’:


Ook ‘Back In Your Hearth’ past in dit rijtje. “I’ll be gone with the wind” zingt Gleeman vol passie en hoop, “Loved it all, again. I’ll be coming home to you”. Het arrangement verklankt de hoop en het verlangen op zeer passende wijze.

Maar ook de duistere kant van het reizen en onderweg zijn krijgt bij Gleeman aandacht. In ‘Dissapear’ weet Gleeman de luisteraar te raken met intens gitaarspel waarbij het soms lijkt alsof er twee gitaristen aan het werk zijn in plaats van één. Het is te danken aan de mogelijkheden die een twaalf-snarige gitaar biedt dat Gleeman dit effect kan bereiken. Ook ‘Miss You’ raakt je als luisteraar en dan vooral die ene zin die Gleeman in allerlei toonaarden steeds herhaalt: “And I miss you so…So much I just can’t let go.” Dan weer fluisterend, dan weer kermend, steunend en schurend. Ook dat hoort bij het reizen: anderen achterlaten.
Maar het meest schrijnend is wellicht ‘The Gate’, met de woorden:
“Stop rattling my cage man
Stop rattling my cage
Release the shackles from my feet now
You got to set me free
You got to set me free now.”
Gleeman schreeuwt het hier letterlijk uit, met pijn in zijn stem gaat het, door merg en been.

Bekijk hier een interview dat Ivo Gleeman had met Mik Starink als onderdeel van het TV programma ‘Margreet Dolman begrijpt ’t’ uit december 2013:

Het album ‘Wander About’ is te beluisteren via Spotify en via de artiest te bestellen.