Jaime Reis – Fluxus (CD Recensie)

De Portugese componist Jaime Reis, geboren in 1987, is al sinds zijn tienerjaren geïnteresseerd in elektronica. Het was dan ook niet vreemd dat hij koos voor de studie compositie en elektronische muziek aan de Universiteit van Aveiro en aansluitend studeerde bij Emmanuel Nunes, Karlheinz Stockhausen, John Chowning, Godfried-Willem Raes, Brian Ferneyhough en Georg Friedrich Haas. De afgelopen jaren werkte hij aan de cyclus ‘Fluxus’, die onlangs bij Kairos Music op Cd verscheen.

Die cyclus is: “inspired by physical phenomena associated with fluid mechanics. Space is not a mere concept. It is an experienced reality where frames, forces and fluxus interplay in a creative dynamic – which I strive to convey in my music.” Dat mag als gelukt worden beschouwd. Zes boeiende delen waarin elektronica steeds een constante is, aangevuld met andere instrumenten. Zo verweeft hij in ‘Fluxus, Dimensionless Soud B’ op prachtige wijze de klank van de fluit door de elektronica, al even prachtig vertolkt door Clara Saleiro.

En het zijn bijzonder boeiende klanken waar Reis mee werkt, wellicht wordt dat wel het mooist duidelijk in ‘Fluxus, Lift’ en ‘Fluxus, pas trop haut dans le ciel’, aangezien die zijn geschreven voor louter elektronica. In het eerste stuk vallen de geluiden op die we associëren met snelheid, met de bijpassende grote dynamische verschillen in volume, in het tweede stuk creëert Reis aanzwellende en weer wegebbende wolken van klank, doorsneden met zeer geslaagde veldgeluiden. Prachtig zijn ook ‘Fluxus Drag’, voor cello, contrabas en elektronica, gespeeld door Duo Contracello, duistere wolken van klank geven hier een bijzondere lading aan het stuk en ‘Fluxus, Transitional Flow’, waarin we de fraaie combinatie met de altviool horen, hier bespeeld door Pinar Dinçer. Vooral de glissandi zijn meer dan de moeite waard. Tot slot klinkt het meest recente deel, ‘Fluxus, Vortex – Schubkraft’ voor de bijzondere combinatie van vier gitaren, het Aleph Gitarrenquartet en elektronica. Bijzonder ook omdat de vier leden hier niet alleen de snaren bespelen, maar ook de kast en Reis met zijn elektronica er zeer passende klanken erbij vond.

Het album is te beluisteren via Spotify: