Team William – Drama (CD Recensie)

team_william_dramaHet uit Oost Vlaanderen afkomstige Team William debuteerde in 2009 met een gelijknamig album en toen was het stil. Zanger Floris De Decker geeft in een interview met het Belgische muziektijdschrift Rif Raf aan wat de reden was van dit lange zwijgen: “Dat lag eigenlijk vooral aan mij. Ik zat in die periode ontzettend slecht in mijn vel als songwriter, ik begon de lat veel te hoog te leggen voor mijzelf. Het was nooit meer goed genoeg, het klonk nooit oprecht genoeg. Ik ben daar nogal hard op beginnen te flippen en raakte mijn zelfvertrouwen volledig kwijt.”

Maar De Decker heeft zich herpakt en heeft samen met kompaan en toetsenist van het eerste uur, Arne Sunaert de draad weer opgepakt. Met toevoeging van drummer Matthias Dillen en bassist Nils Tijtgat staat er een nieuw Team William. En stellen dat het goed is wat deze band en De Decker in het bijzonder, hebben meegemaakt gaat natuurlijk veel te ver, maar de verwerking van het drama heeft deze band beslist op een hoger plan gebracht. De Decker denkt er zelf ook zo over: “Op tekstueel vlak is ‘Drama’ een meer donkere plaat dan ons debuurt. Maar de nieuwe plaat is best poppy. Dat is een combinatie waar we altijd voor gaan: een beetje donker qua boodschap en euforisch als het over sfeer gaat.” Welnu, daar kunnen we het mee eens zijn. Single ‘Stormy Weather’ spreekt wat dat betreft boekdelen. Het nummer begint zo:
“Without shadow of a doubt
We should forever fool around
Everybody’s passing out
Stop the search for symmetry
Oh, it’s a simple chemistry
I wanna stay here in this
Stormy weather.”

Nee, vrolijk is dit niet te noemen en de bijbehorende videoclip is dit evenmin. Maar, zoals De Decker zelf al aan gaf, de muziek contrasteert hier vaak mee. De up-tempo arrangementen, vol georkestreerd, met veel synthesizers en het jaren ’80 geluid zetten je als luisteraar regelmatig op het verkeerde been. Alhoewel, als je goed luistert zit ook aan de muziek een donker randje.
Bekijk hier de videoclip van ‘Stormy Weather’:


“I woke up in a bad joke
White is turning black
I should let you go now
Ready to collapse.”
zingt De Decker in ‘Feel You’, een ingetogen, wat zwaarder op de hand liggend nummer, ook qua muziek. Ook in ‘Away With The Fairies’ zoekt de band de somberheid. Op gevoelig gitaarspel begeleid door een lome beat zing De Decker:
“Give me one more chance
to get used to darkness
It felt zo nice to
fade away.”

Maar de hoop op beter is er ook, bijvoorbeeld in ‘A New Country’. Een nummer waarvan het je verbaasd dat het nog niet uit is op single. “We’re gonna build a new country” zingt De Decker, gevolgd door “If we may”. Dat dan weer wel.