Femi & Made Kuti – Legacy +(CD Recensie)

De invloed van de Nigeriaanse musicus Fela Kuti op de Afrikaanse muziek kan moeilijk worden overschat. ‘Afrobeat’ noemde Kuti zijn muziek, een mix van de muziek uit zijn eigen cultuur en die van het westen, die hij onder andere leerde kennen tijdens zijn verblijf als student in Londen. Hij zou er de wereld mee veroveren. Geheel in de traditie werd zijn zoon Femi eveneens muzikant, iets dat inmiddels ook geldt voor zijn kleinzoon Made, een gebeurtenis die de in 1997 overleden Fela helaas niet mee mocht maken. Partisan Records gaf ze onlangs allebei de ruimte op het dubbelalbum ‘Legacy +’

De link met Fela is producent Sodi Marciszewer, die de laatste zes albums van Fela produceerde en nu voor dit ‘Legacy +’ tekent. ‘Stop the Hate’ is de ondertitel van het album van Femi, zijn elfde inmiddels, waarop we overigens ook Made horen, op bas, saxofoon en percussie. Zoals de titel al aangeeft en Femi treedt hiermee in de voetstappen van zijn vader, is dit een sterk politiek georiënteerd album. In eerste instantie klaagt Femi hier de regering in zijn eigen land aan, waar geweld en corruptie welig tieren en een groot deel van de bevolking, ondanks de rijkdom aan grondstoffen, in armoede leeft. Maar zijn boodschap is natuurlijk universeler en gaat ons allemaal ter harte. En natuurlijk raakt de muziek aan die van Fela, Femi speelde sinds 1979 in Egypt ’80, de band van zijn vader en kreeg de Afrobeat dus met de paplepel ingegoten. Tegelijkertijd is dit de muziek van onze tijd en is Femi zeker geen kopiist.

Made Kuti en Femi Kuti. Foto: Optimus Dammy/Partisan Records

Made begon op zijn beurt in de Positive Force Band van zijn vader en met dit ‘For(e)ward’ maakt hij zijn debuut met zijn eerste eigen album, het stokje wordt doorgegeven. In eerste instantie natuurlijk muzikaal met die prachtige mix van jazz, soul en Afrikaanse muziek, al klinkt Made’s album een stuk hipper en eigentijdser en in tweede instantie met de politieke lading die ook hij aan zijn album gaf. In een interview maakte hij de weinig opbeurende opmerking: “No matter where you live, nothing works the way that it should.” Maar niet alleen corruptie krijgt aandacht, in ‘Young Lady’ stelt hij het seksueel grensoverschrijdende gedrag aan de universiteit van Lagos en elders aan de kaak. En denk maar niet dat je daar als jonge vrouw aan kunt ontsnappen, Made: “there is almost no hope for a young lady in that position”.

Ondanks de weinig opbeurende boodschap is dit zeker geen negatief album. Alleen die muziek al, daar kun je je onmogelijk mistroostig bij voelen, maar ook qua boodschap overheerst uiteindelijk het positieve. Zo stelt Made over de single ‘Free Your Mind’: “I think the true meaning of ‘Free Your Mind’ is to be critical. It means use your mind to its full potential – to think, to try to find answers and ask the right questions”.

Bekijk hier de officiële video’s van de singles ‘Pà Pá Pà’ van Femi Kuti en ‘Free Your Mind’ van Made Kuti: