Urs Leimgruber & Jean Marc Foussat – Face to Face / OM – It’s About Time / The Workers – Altbüron (CD/LP Recensie)

De Zwitser Urs Leimgruber geldt, met een carrière die inmiddels een halve eeuw omspant, nog altijd als één van de belangrijkste saxofonisten van dit moment. Daarom uitgebreid aandacht voor deze musicus met een voorkeur  voor de sopraansax. We horen hem in duoverband met Jean Marc Foussat op het bij diens FOU Records verschenen ‘Face to Face’ en met twee kwartetten, OM en The Workers. Van de eerste groep verscheen ‘It’s About Time’ bij Intakt Records, van de tweede ‘Altbüron’ bij Wide Ear Records.

Twee concerten gaven Foussat, op de AKS Sinthi, een modulaire synthesizer en Leimgruber op sopraan-  en tenorsax in november 2018, één in Zürich en één in Luzern. Twee keer een Cd lang, zonder onderbrekingen. Bijzonder hoge en in zekere zin schrijnende klanken in ‘Rive de reves’, het concert in Züricht bevattend, Leimgruber op zijn sopraansax, afgezet tegen stromende noise van Foussat. Onheilspellend, ontregelend, enigszins geheimzinnig ook, magisch. Een klankspel waarin je als luisteraar ronddwaalt, als in een geheiminnig woud, zonder al te veel houvast. En dan hebben we het niet eens over de graad van perfectie in het spel van Leimgruber, de prachtige, creatieve vondsten van Foussat, die hier zo mooi op aansluiten en die schitterende opname, waar Foussat eveneens voor tekende. Dit alles tekent ook ‘Luxerna’ met vanzelfsprekend de opnames gemaakt in Luzern. Ook hier weer die regelmatig aan de natuur refererende geluiden van Foussat en Leimgruber die hier een al even eigenzinnig klankpalet aan toevoegt.

Het kwartet OM bestaat sinds 1972, volgend jaar dus vijftig jaar en is qua bezetting nooit gewijzigd, naast Leimgruber horen we de gitarist Christy Doran, bassist Bobby Burri en drummer Fredy Studer. In de jaren ’70 maakten ze vijf albums, waarna het dertig jaar stil werd. In 2010 verscheen een live optreden op het jazzfestival van Willisau en nu hebben we ‘It’s About Time’. We herkennen het bijzondere geluid van Leimgruber, de afgeknepen, vrij schelle klank van zijn sopraansax. Nieuw is het ritme, waarin het kwartet een voorliefde voor stevige rock verraadt, direct al in ‘Like a Lake (Dedicated to Marianne B.)’, maar nog sterker in ‘Perpetual-Motion Food’. Toch staan er op dit album ook een aantal sfeervolle geluidssculpturen zoals we die op ‘Face to Face’ aantroffen, het titelstuk ‘It’s About Time’, ‘On a Bare Branch’ en String Holder’ zijn daar mooie voorbeelden van, evenals delen van het hoogst actuele ‘Covid-19 Blues’, dat op andere momenten weer onverwachts heftig kinkt.

The Workers is een nieuwe band, al kenden de vier musici elkaar al wel van andere gelegenheden. Twee saxofonisten hier, naast Leimgruber op sopraan, horen we Omri Ziegele op alt en op fluit. Verder aanwezig: bassist Christian Weber en drummer Alex Huber. De titel van deze uit slechts één lang stuk bestaande LP ontleende de band aan de plek waar de opnames plaatsvonden: tijdens een concert in Bau 4 in het Zwitserse Altbüron. Een mooie, bijzonder afwisselende set. Soms bestaand uit een verstild klanklandschap, dicht aanschurend tegen de stilte, op andere momenten horen we fascinerende dialogen tussen de beide blazers, elkaar als kwetterende vogels de loef afstekend, of worden we verrast door rommelende donder van Weber en Huber. Daar tussendoor klinkt Ziegele, ernstige monologen afstekend.

Van ‘It’s About Time’ zijn twee nummers te beluisteren. ‘Altbüron’ is in zijn geheel te beluisteren via Bandcamp. De albums zijn daar ook te koop:

Reacties zijn gesloten.