Eventless Plot – Parallel Worlds / Lucio Capece & Werner Dafeldecker – Iteration (CD Recensie)

De scheidslijn tussen gecomponeerd en geïmproviseerd is een wazige zoals u weet. Een kenmerk van veel hedendaags gecomponeerde muziek is immers dat de uitvoerders een zekere mate van vrijheid krijgen. Soms leidt dat er ook toe dat de rol van componist een andere invulling krijgt. Zo zijn in de drie stukken van het bij Another Timbre verschenen ‘Parallel Worlds’, het nieuwe album van het ensemble Eventless Plot, alle leden componist. Pure improvisatie brengt dit label niet zo vaak meer uit, maar ‘Iteration’ van bassist Werne Dafeldecker en rietblazer Lucio Capece valt daar wel degelijk onder.

De kern van Eventless Plot bestaat uit Vasilis Liolios, Yiannis Tsirikoglou en Aris Giatas, die elkaar kennen van hun studietijd in Thessaloniki aan het begin van deze eeuw. Alle drie bespelen ze meerdere instrumenten en bedienen ze een grote diversiteit aan elektronica, afhankelijk van het stuk vinden we daarnaast een aantal gastmusici. Het eerste stuk op het album, ‘Cosmographics’ is direct al afwijkend van de gebruikelijke wijze van werken, in de zin dat dit wel een strak gecomponeerd stuk is. Het doet verder opvallend klassiek aan en ondanks het gebruik van elektronica bespeur ik overeenkomsten met zowel Renaissance muziek als Griekse volksmuziek. Over de titel van ‘Parallel Worlds’ zegt het ensemble: “There is a contradiction between the sense of calmness that the piano and flute give, and the tension that the cello and electronics gradually build, like two parallel words.” Tegelijkertijd straalt dit stuk een grote mate van rust uit. Het laatste stuk, ‘Conversion’ gaat over het wezen van de klank en de wijze waarop die zich door de ruimte verplaatst. Diverse stukken percussie worden hiertoe ingezet met een enerverend klanklandschap tot gevolg.

Het eerste deel van ‘Iteration’, opnames gemaakt tijdens de ‘Offene Ohren’ serie in München, sluit prachtig aan op ‘Conversion’, ook al hebben de beide albums louter het label gemeen. Goede improvisatie ontstaat in het hier en nu, kan alleen maar ontstaan in het hier en nu, er is immers geen enkele vorm van voorbereiding. Wat wel helpt is wat Dafeldecker zegt: “Lucio and I have known each other for many years and play together periodically. So the music was maybe ‘pre-planned’ to some extent, but only in the sense that we share similar interests and a similar history when it comes to content and methodology in improvised music.” Verder gaat het om goed luisteren, elkaar aftasten en in het diepe springen. Beiden blijken daar meester in en zodoende ontvouwt zich een prachtige, intieme klankwereld.

Van beide albums zijn delen te horen via Bandcamp. De albums zijn daar te koop, maar ook rechtstreeks bij Another Timbre.

Reacties zijn gesloten.