Bartleby Delicate – Deadly Sadly Whatever (EP Recensie)

Bartleby Delicate, een alias waar de Luxemburger Georges Goerens achter schuil gaat, maakte met zijn, bij Listen Records verschenen debuut EP ‘Deadly Sadly Whatever’, dat vrijdag uitkomt, een aantrekkelijk werkstuk. Aantrekkelijke, harmonische pop, die goed in het gehoor ligt zonder goedkoop te worden. En wat het allemaal nog aantrekkelijker maakt is dat achter dit Bartleby Delicate een zanger schuilgaat met een boodschap.

Na de korte opener ‘There’s No Need To Be Strong’, verrast Bartleby Delicate met het sterke ‘Sleeping Song’: een fris repetitief elektronisch patroon begeleidt de sterke zang, waarin onmiskenbaar folk invloeden doorklinken. Verder valt de productie hier op, van Napoleon Gold en de mix door John Foyle (Ibeyi, Sampha, FKA Twigs), die ervoor zorgen dat dit nummer zich direct in je hoofd nestelt. Iets dat zeker ook geldt voor de nieuwe single, ‘Plastic Flowers’, Mooi hoe de breekbare, ietwat getormenteerde stem van  stem van Goerens hier muzikaal wordt ingebed.

Een mooie ballade die prima uiting geeft aan de man zijn muzikale drijfveer: “We are going through a very specific time in human history where the world is facing many crises and challenges. With this EP, I wanted to share some thoughts on this from a very personal perspective in a form of peaceful music. I felt that quiet and gentle sounds were more needed than the disconcerting ones”. Maar wat hem voor mij het meest interessant maakt is toch zijn stem, die hem in de beste singer songwriter tradities plaatst. Ik zou ‘Winter’s Dark’, die andere single, best eens willen horen zonder het op zich prachtige arrangement, gewoon een man met een gitaar, waardoor die licht gruizige, ietwat getormenteerde stem helemaal goed tot uiting komt.

In ‘From Top to Toe’ komen we daar al iets dichter bij, maar het hoogtepunt voor mij is de ‘hidden track’ ‘Deadly Over You / Sleeping Tape’ die mijn gewenste setting het meest benadert: een slepende ballade waarin de begeleiding tot het minimum is ingedekt en die stem optimaal klinkt: enigszins schurend, enigszins getergd, maar oh zo mooi.

Bekijk en beluister hier de singles ‘Winter’s Dark’ en ‘Plastic Flowers’: