Sonny Rollins – Rolling in Holland (CD Recensie)

In mei 1967 was de toen al beroemde tenorsaxofonist Sonny Rollins in Nederland. Hij gaf vier concerten en maakte opnames voor de radio in Hilversum. Omdat hij alleen was sloten twee Nederlandse jazzmusici aan om hem te begeleiden: bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Niet verbazingwekkend, het gebeurde in die jaren vrij vaak dat Amerikaanse solisten voor langere tijd door Europa toerden en door plaatselijke musici werden begeleid. Deze opnames zijn uniek en nooit eerder uitgebracht. Een aantal jaren geleden kwamen ze boven water, het uitgebreide boekje bij de box gaat er dieper op in, en eind vorig jaar verschenen ze, als ‘Rollins in Holland’ bij Resonance Records, in samenwerking met het Nederlands Jazzarchief.

Deze box is ook een belangrijk monument omdat er van Rollins tussen 1965 en 1972 niet veel voorhanden is. Hij nam na ‘The Standard’ en ‘After the Bridge’, beiden uit 1964 een pauze van enkele jaren. trok zich terug in een ashram, mediteerde, beoefende yoga en gaf vrij sporadisch nog concerten, waaronder dus deze in Nederland met Jacobs en Bennink. Een bijzondere combinatie als we de verdere carrière van deze twee musici onder de loep nemen, ze zouden hierna iedere een totaal andere richting uitgaan.

Han Bennink, Sony Rollins en Ruud Jacobs in Arnhem. Foto: Toon Fey.

De korte tour van Rollins begon in de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, tevens de eerste keer dat dit trio samenspeelde. Bennink en Jacobs waren nerveus, Rollins had immers niet alleen al een hele reputatie opgebouwd hij had als musicus ook een hele ontwikkeling doorgemaakt. Wellicht om de onrust wat weg te nemen, beperkte Rollins zich die avond, tijdens een concert van meer dan twee uur, waarvan we hier slechts een deel horen, tot standards. Eén ding moeten we hier direct stellen, ondanks dat er alles aangedaan is om deze opnames nog een beetje te laten klinken, is het geluid niet bepaald om over naar huis te schrijven. Maar laat u hier zeker niet door weerhouden, kwalitatief is wat hier gebeurt van grote klasse. We beginnen met ‘Four’, waar de tweede Cd mee eindigt (het geheel staat niet in chronologische volgorde). Direct wordt duidelijk dat Rollins er vol gas in gaat en dat de twee begeleiders hierin vanaf het eerste begin worden meegenomen, Bennink hierover: “Sonny had such a strong timing, he made you feelk like you were in an elevator. You didn’t have to catch or carry him – he carried you.”

Beiden stellen nadien nooit meer zoiets meegemaakt te hebben! Een continue stroom waarin we ‘Work Song’ van Nat Adderley ontwaren, maar ook George Gershwins ‘An American in Paris’ en Indiase raga’s. En hoezeer Jacobs en Bennink zich op hun gemak voelden blijkt uit hun zeer enthousiaste solo’s. Wat volgt is een trits standards, naadloos in elkaar vervlochten, in datzelfde meedogenloze tempo. Tot slot klinkt het ruim twintig minuten durende ‘Three Little Words’ van Lester Young en Coleman Hawkins dat Rolling graag speelde, waarin Rollins zich overigens ook de nodige zijstapjes permitteert. En voor Bennink beluister ‘On Green Dolphin Street / There Will Never Be Another You’. Het stuk bevat één van de beste solo’s uit zijn carrière. Bezoekers en critici waren het naderhand dan ook roerend met elkaar eens: een concert om nooit te vergeten.

De originele magneetband van de NCRV opnames. Foto: Kathleen Nuijens.

De avond erop staat het trio in de Go-Go Club in Loosdrecht, het dient als een generale repetitie voor het concert van 5 mei, waarvan opnames worden gemaakt voor de televisie. Voorafgaand aan dit concert maken de heren opnames in de NCRV studio. Van beide momenten is een deel op de eerste Cd van deze set beland. Bij de opnames in de NCRV Studio valt direct de opvallend goede geluidskwaliteit op. Rollins begint solo in een prachtige ballade, ‘Blue Room’ waarna Jacobs en Bennink uiterst ingetogen aansluiten. En let op de prachtige, swingende solo van Jacobs. Dan volgt het swingende ‘Four’ met een hele krachtige frase waarin we Jacobs en Bennink samen horen. Na een bijzonder lyrische versie van Gerhwins ‘Loved Walked In’ opent Bennink met enkele roffels het stomende ‘Tune Up’, de laatste van de vier NCRV opnames. En ook hier klinkt hij in een opvallend creatieve solo. Wat nog volgt zijn twee stukken van het avondconcert, ‘Sonny Moon for Two’ en wederom ‘Love Walked In’, alleen nu duurt het stuk twee keer zo lang. En net als bij het concert in Arnhem vliegen ook hier de vonken er weer van af.

Het album is te beluisteren via Bandcamp. Het is daar te koop maar ook rechtstreeks bij het Nederlands Jazzarchief.

Reacties zijn gesloten.