Tom Rainey Obbligato – Untucked in Hannover (CD Recensie)

Als we het over drummers hebben mag Tom Rainey natuurlijk niet ontbreken. Sinds zijn debuut in 1980 speelde hij mee op zo’n 250 jazzalbums van gerenommeerde musici als Kenny Werner, Fed Hersch, Mark Helias, Tim Berne, Tony Malaby en heel veel meer. Maar ook onder eigen naam is hij actief, met zijn trio, verder bestaand uit zijn levenspartner Ingrid Laubrock en gitariste Mary Halvorson en met Tom Rainey Obbligato, waarin we naast Laubrock, de trompettist Ralph Alessi vinden, de pianiste Kris Davis en de bassist Drew Gress. Van die laatste groep ligt er inmiddels een nieuw album bij Intakt Records, opgenomen tijdens een Europese toer in Hannover, vandaar ‘Untucked in Hannover’. Overigens met één belangrijke wijziging in de bezetting: Jacob Sacks vervangt Kris Davis.

Naar aanleiding van het vorige album ‘Float Upstream’ en een concert in het Tilburgse Paradox merkten we reeds op dat Obbligato het vehicle is waarmee Rainey standards te lijf gaat. En dan allesbehalve op traditionele wijze. Naar aanleiding van het concert in Paradox schreef ik: “Klassieke standards op zeer originele en onnavolgbare wijze gespeeld. Zeg maar gerust binnenstebuiten gekeerd! Je moet de nummers wel zeer goed kennen om de echo’s van de meer bekendere versies te kunnen herkennen”. Acht staan er op dit album, opgenomen tijdens dat concert in Hannover, te beginnen met Ralph Raingers ‘If I Should Lose You’. We horen direct Laubrock in een prachtige bijdrage op tenorsax, de melodie mooi losjes vormgegeven, terwijl Rainey en Gress voor het ritme tekenen. Verderop valt Alessi op, met een klank die vanuit de coulissen lijkt te komen. Meer aanwezig is hij in ‘Stella By Starlight’ van Victor Young, geflankeerd door Laubrock. Trompet en tenorsax, de klassieke combinatie, gezet op een bijzonder aantrekkelijk ritmisch patroon.

Foto: Henning Bolte

Dan volgen twee standards in één stuk ‘What’s New’ van Robert Sherwood Haggart en ‘There Is No Greater Love’ van Isham Jones. Gress trapt af met een zeer melodieuze solo, ons op prachtige wijze  dit stuk in trekkend, dan volgen enkele noten van Sacks, het thema wordt neergezet en horen we Alessi, een boeiend duet ontvouwt zich, terwijl we op de achtergrond Rainey gewaarworden. En verderop in dit stuk, met bijna achttien minuten tevens het langste, zit een zeer boeiende solo van deze fantastische drummer, gevolgd door een aangenaam hectische passage, waarin we alle vijf de leden op grootse wijze horen schitteren. Een hoogtepunt op dit album is Julie Styne’s ‘I Fall In Love Too Easily’, klassieke bijdrages hier van zowel Laubrock als Alessi, wegdromen gegarandeerd. Dan volgt weer een combi van twee klassiekers, ‘Just in Time’ eveneens van Styne, in combinatie met het zeer bekende ‘In Your Own Sweet Way’ van David Brubeck. De eerste klinkt met een bijzonder enthousiasmerende, soms bijna circusachtige dynamiek, de tweede met onvervalste melancholie. Tot slot van dit voortreffelijke album klinkt nog Jerome Kerns onvergetelijke ‘Long Ago and Far Away’, beginnend met een perfect duet van Rainey en Gress, wat een gevoel voor ritme, wat een timing! De andere drie musici haken aan en als kwintet werken ze gezamelijk naar een glorieus einde.

De eerste twee stukken van dit album zijn te beluisteren via Bandcamp. Het album is daar ook te koop: